Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοίνωσε 10.000 μόνιμους διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με ανακοίνωση του θα προχωρήσει στο μόνιμο διορισμό 10.000 χιλιάδων νέων εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με από κοινού απόφαση με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, οι προσλήψεις γίνονται «στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης», μέσω των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα  με την ανακοίνωση, οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διαρθρώνονται ως εξής:

Οι 4.451 θέσεις θα αφορούν στην κάλυψη κενών λόγω αποχωρήσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων, 4.050 ήταν οι αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και τα ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023 ανέρχονταν σε 401.

Επιπλέον, προβλέπονται 5.549 νέες θέσεις, καθώς προκύπτει ανάγκη κάλυψης θέσεων

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία, η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

Ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η κατανομή των θέσεων, ωστόσο, τα υπουργεία ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωση ότι οι διορισμοί θα διενεργηθούν δίνοντας έμφαση από τη μία στην Ειδική Αγωγή, όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Από την άλλη, έμφαση θα δοθεί στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά), αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί.

Συνολικά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.

Στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Το προσεχές διάστημα και πριν την έναρξη του σχολικού έτους περιμένουμε τον ακριβή αριθμό των διορισμών ανά ειδικότητα

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε δήλωση του είπε:

«Η επένδυση στη δημόσια Παιδεία αποτελεί την πιο επικερδή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος. Η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές το συντομότερο. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους»

Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε:

«Η δημόσια Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η στήριξη των σχολείων μας, με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ένα αυτονόητο βήμα για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά ταυτοχρόνως και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο διδακτικό τους έργο».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση 10.000 διορισμών στην εκπαίδευση «αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει