Μπόλονι: “Ο Παναθηναϊκός εμπνέει αισθήματα που είναι ο πολιτισμός, το πάθος, η ιστορία”
Τις πρώτες του δηλώσεις, ως προπονητής του Παναθηναϊκού, έκανε ο Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος τόνισε πως η προτεραιότητα του ίδιου, αλλά και την ομάδας είναι οι βαθμοί αυτή την στιγμή. Παράλληλα σημείωσε πως τον σόκαρε η έλλειψη αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης στους παίκτες, από τα παιχνίδια που παρακολούθησε.
Αναλυτικά:
“Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις μου περνάνε από το μεγάλο τελικό του Γουέμπλει, με τον Πούσκας. Αυτός ο πολύ μεγάλος σεβασμός που έχω, έχοντας περάσει κατά την διάρκεια της καριέρας μου από πολλές ομάδες, ο σεβασμός αυτός παραμένει για πάντα.
Ξέρω πως η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα που είναι ο πολιτισμός, το πάθος, η ιστορία. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από αυτές τις λέξεις που είπα και να έχω την δυνατότητα να εργαστώ εδώ, στον Παναθηναϊκό. Με τα λόγια αυτά μπορώ να ολοκληρώσω την εισαγωγή μου, όμως… Θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι.
Τις πέντε έξι τελευταίες ημέρες δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα με τον αριθμό 0030 μπροστά, τον κωδικό της Ελλάδας και δεν απάντησα σε καμία από αυτές τις κλήσεις.
Φαντάζομαι πως κάποιες ήταν από Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν απάντησα για να μπορέσω να δώσω τον ίδιο σεβασμό σε όλους για να μιλήσω εδώ σήμερα μπροστά σε όλους. Σε μερικές ημέρες θα έχω τον ελληνικό μου αριθμό και ο διευθυντής επικοινωνίας θα έχει αυτόν τον αριθμό, οπότε θα είναι στην διάθεσή σας”.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Παναθηναϊκού και ποιες είναι οι θεραπείες που προτείνετε;
“Πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο Παναθηναϊκός. Έχω μέρες με σκληρή δουλειά και πολύ χρόνο. Έχω όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω ποιες είναι οι ασθένειες αυτές. Να διαγνώσω ποια είναι η ασθένεια και να βρω τα καλύτερα χάπια.
Ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνω μερικές εξαγωγές. Ίσως και ριζοπαστικές θεραπείες ή και τα εμφυτεύματα. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, η ιατρική ομάδα του συλλόγου είναι πολύ καλή, δυνατή, ισχυρή και έξυπνη. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα, μιλάω για την διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό επιτελείο”.
Είπατε χθες στο Κορωπί πως η λύση βρίσκεται στην ομάδα. Μπορείτε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο;
“Διαπιστώνω πως έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω ότι οι διάφορες καταστάσεις μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα παίκτης και ξέρω πως ο εγωισμός του παίκτη είναι σημαντικός αλλά και η συνολική προσπάθεια είναι εξίσου σημαντική.
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει ο παίκτης είναι μια επιχείρηση. Ο ίδιος είναι διευθυντής και εργαζόμενος. Υπάρχουν συμφέροντα αλλά η ομάδα είναι πάνω από όλα. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες και στην προσπάθεια να εντοπίσουμε το πρόβλημα, η προτεραιότητα του συλλογικού Παναθηναϊκού θα είναι πρωταρχική.
Αν το καταλάβουν αυτό, ο Παναθηναϊκός θα βρει πολύ πιο γρήγορα και καλύτερα τον δρόμο για να κερδίζει βαθμούς”.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας και το δικό σας πλάνο;
“Ξεκινάμε με τον… πόλεμο των συστημάτων. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε, ποιο θα επιλέξουμε. Θα αρχίσω με δύο συστήματα. Το 4-4-2 και το 4-3-3. Από κει και πέρα, υπάρχουν οι υπόκατηγορίες αν θα παίξουμε με δύο αμυντικούς μέσους ή έναν κεντρικό, πως θα είναι η διάταξη.
Αν θα έχουμε δεκάρι. Το 4-4-2 μετά να σκεφτούμε αν θα είναι ρόμβος ή κάτι άλλο. Κάθε σύστημα έχει το πλεονέκτημα και την δυσκολία του. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το σύστημα. Ακόμα δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με 3 πίσω ή με 4. Υπάρχουν πολλές επιλογές.
Παίρνω και τις πληροφορίες μου. Η αρχή μου είναι, όπου και αν πήγα, ήταν να βάλω στο γήπεδο τους παίκτες που ήταν οι πιο καλοί, οι πιο έτοιμοι. Με την σκέψη να δω ποιος είναι ο καταλληλότερος, να βάλω τις σκέψεις μου, ώστε να δω ποιος είναι ο καλύτερος στην πιο καλή θέση.
Αυτή η εργασία απαιτεί δεσμεύσεις και κατανόηση από την πλευρά των παικτών. Για αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ. Το positioning είναι σημαντικό, δίνοντας όμως πλεονέκτημα στο καλό παιχνίδι και όχι στο σύστημα.
Προτεραιότητα μας είναι οι βαθμοί αυτή την στιγμή. Λατρεύω να νικάω 3-0 αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Σέβομαι το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Και αυτό το σέβομαι. Να υπόσχομαι τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου”.
Χθες οι Μολό, Μπεκ και Σέχου που δεν υπολογίζονταν έκαναν κανονικά προπόνηση, θα τους αξιολογήσετε;
“Για τους τρεις παίκτες που είπατε, είστε συμπαθής, γιατί η δική μου λίστα είναι μεγαλύτερη, Αποτελεί μια λίστα ποδοσφαιριστών που δεν ήταν προστακτικά στην προτεραιότητα των προπονητών.
Ξέρω ότι ο πυρήνας μας είναι ευρής και πρέπει να σκεφτούμε πως για μια εργασία ποιότητας ώστε να έχεις τις ίδιες απαιτήσεις από 30 παίκτες είναι δύσκολο. Γιατί αυτό σημαίνει πως κάνω τη δουλειά μου κατά 75%.
Άρα όσον αφορά τη διάγνωση συνεχίζω να δουλεύω σκληρά όχι μόνο για τους τρεις παίκτες που είπατε αλλά για όλους. Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση και να σας πω πως ο Μολό υπήρξε παίκτης μου στη Μονακό.
Χθες το βράδυ, γύρω στις 10, συζητήσαμε για μια λύση οπότε σκεφτήκαμε τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουμε χρόνο παιχνιδιού για να δούμε τους παίκτες σε αγωνιστικό ρυθμό και όχι μόνο στις προπονήσεις.
Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες της ομάδας και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω όλους. Μετά υπάρχει το άλλο πρόβλημα και εκεί μπαίνω στη θέση των παικτών ένας νέος ποδοσφαιριστής των 20 ετών και μιλάω γενικά, που αποτελεί μέρος μια καινούργιας επιχείρησης, θέλει να αξιολογηθεί, να αναδειχθεί αν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή για τον Παναθηναϊκό δεν θα μπορέσει να δείξει τι ξέρει.
Το ίδιο ισχύει και για έναν παίκτη 30 ή 32 ετών που επίσης θέλει να δείξει. Και αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει μπορέσει να αναδειχθεί στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να βάλει τον πήχη χαμηλά. Ξέρω ότι οι εφημερίδες σας βρίσκονται μέσα στα αποδυτήρια και οι παίκτες τις διαβάζουν οπότε δεν θέλω να περάσω λάθος το μήνυμα.
Δεν διώχνω κανέναν παίκτη και δεν έχω δικαίωμα να το κάνω. Αλλά και εγώ αν δεν μπορώ να γίνω παίκτης της Μπαρτσελόνα πρέπει να βάλω τον πήχη χαμηλά να πάω σε μια ομάδα Β’ Εθνικής και να δείξω τι μπορώ να κάνω”.
Θα έχετε άλλους βοηθούς στην ομάδα;
“Χθες είχα μια ευχάριστη έκπληξη που έβγαλε λίγο από το άγχος μου γιατί πιστέψτε με και εμείς είμαστε στρεσαρισμένοι αλλά τα μέλη που ήταν παρόντα μου έδωσαν καλή εντύπωση.
Εγώ θα ήθελα να περιτριγυρίζομαι από νέους προπονητές οι οποίοι αν είναι δυνατόν να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού και ίσως τις επόμενες ώρες να έρθει κάποιος από το εξωτερικό ακόμα αλλά επειδή οι αποφάσεις πλάθονται ας περιμένουμε λίγες ώρες ακόμα.
Σας παρακαλώ να σημειώσετε την κατευθυντήρια ιδέα. Θέλω να περιτριγυρίζομαι από νέους Έλληνες προπονητές ή δυνατόν από την οικογένεια του Παναθηναϊκού”.
Πόσο σας αγχώνει το γεγονός πως την ομάδα την έχει σχεδιάσει κάποιος άλλος και υπάρχει έντονο το ισπανικό στοιχείο;
“Ξέρουμε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο και υπήρχε ένα πρόβλημα και αυτό φανερώνει η παρουσία μου εδώ. Γιατί αν ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει 9 βαθμούς δεν θα ήμουν εδώ.
Είναι 7 οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές και είναι ενδιαφέρον αυτό. Ήδη έχω αγοράσει λεξικά για να μάθουμε Ισπανικά (σ.σ. γέλια). Ίσως βρούμε και κάποιον καθηγητή για να μας κάνει ισπανικά. Είναι όμως γεγονός πως οι Ισπανοί είναι περισσότεροι από τους Έλληνες.
Εγώ όμως είμαι ένας προπονητής Ευρωπαίος. Δεν με νοιάζει αν έχουμε Ισπανούς, Πορτογάλους με νοιάζει ο παίκτης να είναι καλός, να αποδίδει καλά, να σκοράρει. Δεν έχει σημασία από που έρχεται, ποια είναι η καταγωγή του, το ύψος του. Αρκεί να είναι καλός και αποτελεσματικός”.
Στις πρόσφατες δουλειές σας στην Αντβέρπ και στην Γκενκ επιλέξατε να παίξετε ένα ποδόσφαιρο συντηρητικό, είναι κάτι που έχετε στο μυαλό σας και για τον Παναθηναϊκό;
“Αναφέρατε τη λέξη συντηρητικό, δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με αυτό. Επιστρέψτε μου να σας διηγηθώ μια ιστορία. Όταν ήταν να πάρω το δίπλωμα μου ήμουν στην Γαλλία και τότε η επανάσταση ήταν πως δεν παίζουμε με λίμπερο αλλά με τέσσερις στην ευθεία, δεν παίζουμε με μαν του μαν αλλά ζώνη.
Μέρα νύχτα ακούγαμε αυτό και ακόμα τότε υπήρχε το περίφημο Κύπελλο Κυπελλούχων και ο τελικός θα γινόταν στο Παρίσι. Όλοι οι μαθητές εκείνης της χρονιάς πήγαμε και είδαμε το ματς της Πάρμα με την Ίντερ.
Και η Πάρμα έπαιζε με ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο όπως μας έλεγαν χωρίς λίμπερο και με τέσσερις στην ευθεία και εξεπλάγην βλέποντας την Ίντερ να παίζει με παραδοσιακό τρόπο με λίμπερο, μαν του μαν και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-0 υπέρ της Ίντερ. Άρα το παραδοσιακό στυλ κυριάρχησε.
Μια εβδομάδα αργότερα το Σαμπιονά το κέρδισε η Οσέρ με τον Γκιρού που έπαιζε επίσης με παραδοσιακό τρόπο και αυτός τους οδήγησε στο πρωτάθλημα της Γαλλίας.
Ίσως να μακρηγόρησα με αυτή την ιστορία και κάποιοι να με ρωτήσετε που κρύβεται η αλήθεια. Αυτό ακριβώς θα σας ρωτήσω και εγώ. Εγώ θα κοιτάξω να κάνω το μάξιμουμ και να βρω τον καλύτερο συμβιβασμό ώστε να γυρίσει η ομάδα σε έναν καλό δρόμο.
Ζω, κοιμάμαι και ξυπνάω με το πως θα κάνω το καλύτερο για την ομάδα. Πως θα βρω τον καλύτερο συνδυασμό. Αυτό είναι το πρόβλημα με το οποίο κοιμάμαι και ξυπνάω”.
Τι θα θεωρήσετε επιτυχία για εσάς στο τέλος της σεζόν;
“Συνήθως και αυτή η συνήθεια διαρκεί πολλά χρόνια ντριμπλάρω αυτή την ερώτηση δίνοντας μια απάντηση και την ντριπλάρω. Για μένα η μεγάλη ικανοποίηση όταν επιστρέφω σπίτι είναι να κοιτάξω τον καθρέφτη και να πω σήμερα είσαι ικανός τα έδωσες όλα για την ομάδα.
Χθες όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο ήμουν περήφανος για τη δουλειά που κάναμε. Δεν θα σας ντριπλάρω. όμως. Ξέρω ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας με τη μεγαλύτερη αξία στην ομάδα δίπλα απ΄αυτόν τον πυρήνα θα είναι σημαντικό και χρήσιμο αν με την έμπνευση και τη δουλειά με τη δέσμευση βρω ακόμη τρεις παίκτες υψηλής ποιότητας για την επόμενη σεζόν.
Αν μπορέσουμε να μπούμε στα playoffs θα είναι και αυτό ένα βήμα μπροστά. Αυτό θα σημαίνει πως βγήκαμε από την ενοχλητική κατάσταση και λέω ενοχλητική για εμάς, τον κόσμο του Παναθηναϊκού, το σταφ.
Άρα θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε το σύλλογο εκεί που του αρμόζει. Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τη δύναμη το κουράγιο κοιτώντας την επόμενη σεζόν”.
Μιλήσατε για τρεις ποδοσφαιριστές, εννοείται παίκτες που είναι στο ρόστερ νεαρούς ή που θα αποκτηθούν;
“Θα προτιμούσα παίκτες που ήδη βρίσκονται εδώ γιατί αυτούς μπορούμε να τους ελέγξουμε καλύτερα και μας κοστίζουν λιγότερο. Όμως δεν μπορώ να είμαι υποκριτής και να μην σας πω ότι δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στο εξωτερικό”.
Έχετε αναδείξει αρκετούς νεαρούς παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Βαράν έχετε σαν προτεραιότητα να κοιτάξετε και το κομμάτι των ακαδημιών;
“Μιλήσαμε εις μάκρος με τους διοικούντες της ομάδας ώστε να αξιολογήσουμε την εργασία που γίνεται στις ακαδημίες. Δεν μπορώ να σας τα αναφέρω όλα αλλά ξέρω πως υπάρχουν παίκτες που είναι στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας και ο στόχος μας είναι να φέρουμε τους ποδοσφαιριστές αυτούς εν μέσω εξετάσεων για να τους αξιολογήσουμε καλύτερα και θα καταφέρουμε να τους ωθήσουμε προς μία μεγαλύτερη ευθύνη.
Έχουμε το πλάνο για αυτό, πλάνο που περνάει από επιπλέον εξετάσεις, προπονήσεις, φιλικούς αγώνες και όταν συνεργαστούμε με την ακαδημία να μην ξαφνιαστείτε αν μετέχουν στην προπόνηση 16 παίκτες και 10 εξ αυτών μετέχουν σε ένα παιχνίδι.
Ώστε να δώσουμε ευκαιρία σε παίκτες να αναρρώσουν, για όσους δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής και για όσους είναι κάτω των 18 ή των 17.
Μιλήσατε για δύο παίκτες. Δεν έχει σημασία είχα τη χαρά να έχω καμία δεκαριά νεαρούς ποδοσφαιριστές και στατιστικά παίκτες που όταν ήταν 17-18 έδειξαν πως έχουν θέληση και πυγμή. Και μιλάμε για νέους 22-23 ετών και λέω εγώ σε αυτή την ηλικία είσαι νέος.
Ο Σταφυλίδης ήταν 18-19 όταν έπαιξε τον περίφημο αγώνα του κόντρα στην Τότεναμ άρα να μην ξαφνιαστείτε αν σε κάποιους αγώνες δείτε κάποιον νέο”.
Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σας έκανε εντύπωση βλέποντας τα ματς του Παναθηναϊκού;
“Δεν θέλω να μπω σε ανάλυση αλλά με σόκαρε η έλλειψη αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης”.
Εμπεριστατωμένη άποψη για εσάς έχουμε από την παρουσία σας στον ΠΑΟΚ, τι έχει αλλάξει σε εσάς από εκείνα τα χρόνια;
“Αυτό που άλλαξε από τότε στον ΠΑΟΚ είναι η έλευση του κ. Σαββίδη. Είχα την τύχη να δουλέψω σε έναν άλλο μεγάλο σύλλογο της Ελλάδας και την τύχη να συναντήσω ανθρώπους υψηλού επιπέδου και αναφέρουμε στους κ. Ζαγοράκη, Βρύζα, Γκαγκάτση και με κάποιους εξαιρετικούς παίκτες όπως οι Σαλπιγγίδης, Γκαρσία, Βιεϊρινια, Σταφυλίδης.
Εκεί κάναμε δύο εξαιρετικά πράγματα. Στο διεθνές επίπεδο μπορέσαμε να αναδείξουμε και τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο με καλές εμφανίσεις. Η δεύτερη επιτυχία είναι αν και δεν υπήρχε ο κ. Σαββίδης μπορέσαμε να σώσουμε το σύλλογο παρά την αγωνία που είχαμε.
Και μάλιστα βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχτώ την πώληση καλών παικτών όπως οι Κοντρέρας, Βιεϊρίνια για να μπορέσει ο σύλλογος να πάρει οξυγόνο. Άρα θεωρώ πως ήδη ότι κρατήσαμε τον ΠΑΟΚ ήταν επιτυχία και ήρθε ένας νέος πρόεδρος. Δεν άλλαξε μόνο ο ΠΑΟΚ αλλά και εγώ.
Για παράδειγμα δείτε τα μαλλιά μου (σ.σ. γέλια). Όμως στη διάρκεια αυτής της απουσίας προσπάθησα να προοδεύσω. Υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν αλλάζουν. Όπως ότι ο καλύτερος φίλος του προπονητής είναι το αποτέλεσμα που φέρνει.
Αν με ρωτάτε για το τώρα υπάρχει μια νέα γενιά αλλά εγώ θεωρώ ότι είμαι αρκετά έξυπνος για να ανταπεξέλθω.
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι το θέμα επικοινωνία δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Και βεβαίως ο τρόπος που βλέπω τα παιχνίδια, που συνομιλώ με τους παίκτες δεν άλλαξαν τον χαρακτήρα μου συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο για να έχω επιτυχίες. Ήσασταν καλοί μαζί μου, είχε ετοιμαστεί για σκληρότερες ερωτήσεις, όμως αυτές τις αποφύγατε”.