Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν αυτή την εβδομάδα τα αναδρομικά που τους αναλογούν από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις τους.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή πληρώθηκαν οι πρώτοι δικαιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9 και την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα πάρουν τη «σκυτάλη» οι υπόλοιποι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν τα αναδρομικά των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Η «αυλαία» πέφτει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, που θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Στις αρχές Νοεμβρίου οι κληρονόμοι των 172.222 θανόντων συνταξιούχων που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, καθώς μπαίνει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Τα ποσά των αναδρομικών ανά πρώην Ταμείο υπολογίζονται ως εξής:

  • Δημόσιο: 327.000 πρώην υπάλληλοι του Δημοσίου θα πάρουν κατά μέσο όρο 1.130 ευρώ.
  • ΙΚΑ: 300.000 πρώην υπάλληλοι του τέως ΙΚΑ θα πάρουν κατά μέσο όρο 900 ευρώ, καθώς τα αναδρομικά τους ξεκινούν από 550 – 600 ευρώ.
  • ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ: 10.000 συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ, ενώ στα μισά θα «πέσουν» όσοι προέρχονται από το Ταμείο Εμπόρων καθώς θα λάβουν κατά μέσο όρο 410 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: 17.600 υγειονομικοί και γιατροί θα λάβουν κατά μέσο όρο ποσά κοντά στα 2.000 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: 22.000 μηχανικοί θα εισπράξουν αναδρομικά, κατά μέσο όρο, 2.000 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: 15.500 δικηγόροιθα λάβουν μέσο ποσό αναδρομικών της τάξης των 900 ευρώ.
  • ΔΕΗ: 30.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα λάβουν κατά μέσο όρο 2.600 ευρώ αναδρομικά.
  • ΝΑΤ: 57.700 ναυτικοί θα πάρουν περί τα 1.500 ευρώ επιστροφή, κατά μέσο όρο.

 

Έρχονται προσφυγές

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης θα αναγκαστούν να επιλέξουν πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι που έμειναν εκτός αναδρομικών, καθώς δεν θα λάβουν ούτε τα ποσά από τις μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, αλλά ούτε από τις κύριες συντάξεις τους, γιατί είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό  συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

Επομένως, όσοι συνταξιούχοι είχαν κάνει αγωγές, θα λάβουν τα ποσά που θα τους καταβληθούν και θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για ό,τι δεν τους καταβληθεί και αφορά περικοπές του επίμαχου 11μηνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) για δώρα, επικουρικές κ.λπ

Όσοι δεν είχαν κάνει αγωγές και δεν έλαβαν αναδρομικά καθώς ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, προφανώς θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους κανονικά.

Πάντως η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θέτει φραγμό στη δικαστική διεκδίκηση για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31-7-2020, ενώ σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου «μπλοκάρονται» όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 8-10-2020.

Την ίδια ώρα προσφυγή με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τέσσερα σωματεία συνταξιούχων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την  επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες  αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. ‘Ολα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει