Οι 15 αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Οι 15 αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπει αυξήσεις και αναδρομικά, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς, νέο καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων, ευνοϊκή αλλαγή για το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και για τα μπλοκάκια. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές του νέου ασφαλιστικού αφορούν:
- Αυξήσεις σε συντάξεις ή αυξήσεις λογιστικές, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων (συντάξιμα έτη άνω των 30). Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024). Ολοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά. Αυξημένες συντάξεις θα έχουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.
-
Έναρξη τnς διαδικτυακής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν. Η κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται σε 210 ευρώ και η ανώτερη σε 566 ευρώ τον μήνα.
-
Καθιέρωση διπλού συστήματος υπολογισμού για τους ενστόλους ώστε να μην αδικηθούν από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αφού συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας.
-
Αλλαγή του μηχανισμού στήριξης των συντάξεων, αλλά ταυτόχρονη κατάργηση της «13η» σύνταξης που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
-
Αύξηση συντάξεως για όσους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εργάζονται, καθώς οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30%, αντί 60% που ισχύει σήμερα.
-
Μείωση ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Οι 1.500 ημέρες που απαιτούνται σήμερα από τις οποίες 500 να είναι την τελευταία 5ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, μειώνονται σε 1.000 ημέρες και 300 ημέρες την τελευταία 5ετία.
-
Η ελάχιστη συνολική ασφαλιστική υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολουμένους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ (δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία) εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας, εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα. Οσοι λοιπόν καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι, διαφορετικά πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό.
-
Απαίτηση 600 ημερών ασφάλισης για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου.
-
Για τα νέα μπλοκάκια με δραστηριότητα έως πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση η πλήρης απαλλαγή ισχύει εφόσον καλύπτεται από τον μισθό τους η εισφορά των 210 ευρώ.
-
Από την 1η Μαρτίου έναρξη διαδικασίας ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ. Δημιουργία Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για περίπου 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους και σχεδόν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.
-
Μείωση κατά 0,90 μονάδες εισφορών εργοδότη – εργαζομένου από την 1η Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης.
-
Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από 1/1/2020 και εφεξής απαιτούνται για μεν τους μισθωτούς η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, για τους δε μη μισθωτούς η συμπλήρωση δύο τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
-
Επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 σε περίπτωση που οι οφειλέτες απώλεσαν ανυπαίτια τη ρύθμιση.
-
Χορήγηση εφάπαξ χωρίς ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.
-
Οριστική λύση όσον αφορά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους.