Ενημέρωση με ένα κλικ

Προσέξτε: Οι παγίδες στις χωριστές δηλώσεις των εγγάμων

Δείτε παρακάτω

Αντιμέτωποι με παγίδες υπερφορολόγησης κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι έγγαμοι φορολογούμενοι επιλέξουν να υποβάλουν φέτος χωριστά τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019.

Οι παγίδες κρύβονται πίσω από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες κατοχύρωσης της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα όσα διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) σε ειδικό φυλλάδιο ερωταπαντήσεων το οποίο έχει αναρτήσει από χθες στην ιστοσελίδα της και το οποίο αναφέρεται σε θέματα υποβολής χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους εγγάμους:

* Σε περίπτωση υποβολής χωριστών δηλώσεων, αν τα τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τον έναν εκ των δύο συζύγων προσδιορίζουν το τεκμαρτό εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί από το δηλωθέν εισόδημα του άλλου συζύγου, διότι αυτό θα αναγράφεται σε ξεχωριστή δήλωση.

Ετσι, ο σύζυγος του οποίου το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος θα κληθεί να καταβάλει αδίκως σημαντικού ύψους φόρο εισοδήματος.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα πλήξει κυρίως τις γυναίκες συζύγους που δεν εργάζονται, αλλά είναι νοικοκυρές. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, επειδή το δηλωθέν εισόδημα θα είναι μηδενικό, το φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζεται εξ ολοκλήρου από τα τεκμήρια διαβίωσης σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο των 3.000 ευρώ (3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, συν τα τεκμήρια για τις κατοικίες και το Ι.Χ. που χρησιμοποιεί η σύζυγος).

Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα θεωρείται ως «εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες», το οποίο θα είναι αφορολόγητο μέχρι το επίπεδο των 8.636-9.545 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι στο όνομα της συζύγου έχουν εξοφληθεί με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ετήσιου ύψους 10%-18,75% του εισοδήματος αυτού. Αν δεν έχουν εξοφληθεί με τον τρόπο αυτό από τη σύζυγο οι συγκεκριμένες δαπάνες, τότε για ποσοστό μέχρι 10%-18,75% του τεκμαρτού της εισοδήματος θα κληθεί να πληρώσει «πέναλτι» φόρου 22%.

* Επιπλέον, οι χωριστές δηλώσεις θα δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στην κάλυψη του απαιτούμενου ποσοστού επί του εισοδήματος κάθε συζύγου με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω «πλαστικού χρήματος» ή άλλου ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής, ώστε να μη χρεωθεί με το «πέναλτι» του επιπλέον φόρου 22%. Κι αυτό διότι αν ο ένας σύζυγος υπερκαλύπτει με τις δικές του δαπάνες το απαιτούμενο ποσοστό και ο άλλος δεν το καλύπτει, δεν θα μπορεί να γίνει μεταφορά του επιπλέον ποσού από τον έναν σύζυγο στον άλλον.

Έτσι, ο σύζυγος που δεν θα καλύπτει το απαιτούμενο ποσοστό θα χρεώνεται με τον επιπλέον φόρο 22%.

Έως 28 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ίδιο ενημερωτικό φυλλάδιο, οι έγγαμοι φορολογούμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019 ξεχωριστά από τους ή τις συζύγους τους θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις σε ηλεκτρονική εφαρμογή που λειτουργεί από χθες στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει