Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίδομα Παιδιού Α21: Οι προθεσμίες, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

Αύριο, Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού και θα παραμένει ανοιχτή μέχρι την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025.

Από αύριο, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, θα είναι ξανά διαθέσιμη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με το επίδομα παιδιού.

 

Η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί πολίτες που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για το έτος 2024, καθώς και όσους έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας της αίτησης Α21 αλλά δεν την έχουν οριστικοποιήσει.

 

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

 

Επίδομα Παιδιού: Ποιοι είναι δικαιούχοι

 

α) Έλληνες πολίτες

β) ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς

γ) πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ

δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες

ε) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.

στ) ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.

ζ) δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος

η) πολίτες άλλων κρατών

 

Οδηγίες για την υποβολή αίτησης για το επίδομα παιδιού

 

Η υποβολή της αίτησης για το επίδομα παιδιού πραγματοποιείται ηλεκτρονικά κάθε χρόνο από τον υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που είναι υπεύθυνος για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

 

Για να ξεκινήσετε, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια TaxisNet. Μετά την είσοδό σας, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων, που περιλαμβάνουν τα δικά σας, του/της συζύγου ή του/της αντισυμβαλλόμενου/ης στο σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των προστατευόμενων παιδιών σας.

 

Αφού εισέλθετε στο σύστημα, θα εμφανιστεί φόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλώσετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Αν είστε έγγαμοι ή εν διαστάσει, θα χρειαστεί να εισαγάγετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου σας.

 

Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο συναίνεσης σχετικά με το επίδομα παιδιού και επιλέξτε [Συναίνεση] για να προχωρήσετε στη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης (Α21).

 

Η φόρμα της αίτησης θα περιλαμβάνει προ-συμπληρωμένα προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για τη σύνθεση της οικογένειάς σας. Εσείς θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα πεδία, όπως τα στοιχεία ταυτότητάς σας, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας σας, καθώς και τον ΙΒΑΝ λογαριασμό στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

 

Τα δικαιολογητικά

 

 

α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.

 

β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.

 

γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών Πρόνοιας για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ την χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και από αυτά να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας.

 

δ) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ 3 του άρθρου 20 του παρόντος Κανονισμού, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com