Ενημέρωση με ένα κλικ

Συντάξεις: Η «στενάχωρη» πρόβλεψη για αύξηση στο 2,5% – Πότε «κλειδώνει» το τελικό ποσοστό

Πόσοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και πόσοι μόνο στα... χαρτιά. Ποιοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Εν αναμονή των τελικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, που θα διαμορφώσουν και το οριστικό πόσο αύξησης στις συντάξεις, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αύξησης στις συντάξεις προκύπτει από τα μεγέθη του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών εκτιμήσεων για τα δύο αυτά μεγέθη, κι εκεί θα «κλειδώσει», θα αποτυπωθεί «κρυστάλλινα» η αύξηση που θα δουν με τις συντάξεις Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι.

Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για το τρέχον έτος κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στην περιοχή του 2,2% και πληθωρισμό κοντά στο 3%. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η αύξηση θα κινηθεί στη περίμετρο του 2,5%.

Αν η αύξηση «κλειδώσει» τελικά σε αυτό το ποσοστό, είναι βέβαιο ότι η ικανοποίηση των συνταξιούχων θα μετριαστεί. Ήδη αρκετές συνταξιουχικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μια αύξηση της τάξης του 2,5% στην ουσία σβήνεται από τον πληθωρισμό του Αυγούστου ο οποίος ανέβηκε στο 3%.

Ποιους συνταξιούχους αφορά η αύξηση

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα αφορούν τους υφιστάμενους συνταξιούχους και όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ως τον Δεκέμβριο του 2024. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος Δημοσίου με 30 και άνω έτη ασφάλισης που πέρυσι αύξηση 3% είδε την σύνταξη του να φτάνει τα 1.284 ευρώ. Φέτος, με 2,5% αύξηση η παροχή θα ανέλθει σε 1.316 ευρώ. Κατ’ επέκταση θα έχει μηνιαία αύξηση 32,10 ευρώ και ετήσια 385, 20 ευρώ.

Από το σύνολο των συνταξιούχων αύξηση θα δουν οι 1,73 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς υπάρχουν και 670.000 που λόγω της προσωπικής διαφοράς θα δουν αύξηση μόνο στα… χαρτιά. Σε περίπτωση που η αύξηση φτάσει στο 2,6%, κάποιοι εξ αυτών θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα δουν αυξήσεις από του χρόνου.

Ωστόσο, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που θα χορηγήσει η κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα, το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα είναι 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις ως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ.

flash.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει