Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: Ρεκόρ δηλώσεων εργαζομένων συνταξιούχων – Έφτασαν στις 173.000

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται ο αριθμός των εγγραφών των  εργαζόμενων συνταξιούχων στην πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων με τους εγγεγραμμένους να έχουν φτάσει τις173.000, μια αύξηση που φτάνει στο 400%, με τις 10.000 εξ αυτών να κάνουν ταυτόχρονα δύο δουλειές ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τον νέο νόμο ήταν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δήλωναν απασχόληση 100.000 συνταξιούχοι. Με αυτή την πρόβλεψη αναμένονταν έσοδα 250 εκατ. ευρώ. όμως η πραγματικότητα  έχει ανατρέψει και την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη και πλέον με τους 173.000 εργαζόμενους συνταξιούχους τα καθαρά έσοδα για τον ΕΦΚΑ εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για το 2024.

Η κατάργηση της ποινής που ήταν η μείωση της σύνταξης κατά 30% ήταν αυτή που έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους να «νομιμοποιήσουν» την απασχόλησή τους χωρίς να φοβούνται περικοπή της σύνταξής τους.

Τα έσοδα από την απασχόληση των συνταξιούχων δεν είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2024,  καθώς είχε καταρτιστεί πριν ψηφιστεί ο νόμος με τις αλλαγές στην εργασία των συνταξιούχων και επιπλέον δεν μπορούσε να προβλεφθεί πόσοι θα δήλωναν τελικά την απασχόλησή τους.

Το μαξιλάρι των 300 εκατ. ευρώ δίνει την δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάσει νέα μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους, π.χ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα επίδομα για τις πολύ χαμηλές συντάξεις ή ακόμη θα μπορούσαν να είναι μια εφάπαξ αύξηση της τάξης των 100 ή 200 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από το μηχανισμό των αυξήσεων στις συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι με την δήλωση εργασίας κερδίζουν προσαύξηση σύνταξης, η οποία θα αρχίσει να υπολογίζεται από το 2025 και θα ισχύσει αναδρομικά για δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων μετά την 1η/1/2017.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει