Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: Εκδόθηκαν πάνω από 400.000 συντάξεις σε 9 μήνες

Μια «ανάσα» πριν από τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να πατάει… γκάζι, προκειμένου να βάλει οριστικά τέλος στην ομηρία χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης έχουν εκδώσει το 95% των αιτήσεων συνταξιοδότησης από το 2016 μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου 2022. Πρόκειται για πάνω από 1 εκατ. συντάξεις, από τις οποίες μάλιστα οι 400.000, δηλαδή το 40%, εκδόθηκε τους τελευταίους εννέα μήνες.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη μηδενιστεί όλες εκκρεμότητες των ετών 2016-2019, ενώ για το 2020 εκκρεμεί το 20%, για το 2021 το 14% και για το τρέχον έτος το 17%. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν στο powergame.gr ότι ειδικά το 2022, οι υπηρεσίες πραγματοποίησαν ένα ξεχωριστό ρεκόρ, εκδίδοντας πάνω από οκτώ στις 10 συντάξεις. Αυτό μαρτυρά ότι το υπερταμείο ασφάλισης εκδίδει συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα το αργότερο εντός τετραμήνου.

Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμότητες, αυτές ανέρχονται σε 30.000 συνταξιοδοτικούς φακέλους. Πρόκειται για συντάξεις που αναμένεται να εκκαθαριστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εκτιμάται ότι ήδη από τα στοιχεία του Αυγούστου θα παρατηρηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωσή τους.

Από το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, οι μισές υποθέσεις αφορούν σε δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι υπόλοιπες σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ σημειώνουν ότι στην επίτευξη του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή στην αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων, συνέβαλαν καθοριστικά οι 458 ιδιώτες (φοροτεχνικοί και δικηγόροι), οι οποίοι εντάχθηκαν στο υπερταμείο ασφάλισης με στόχο τη μείωση του στοκ των συντάξεων που βρίσκονται στην αναμονή. Οι ιδιώτες που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ διαχειρίζονται πάνω από 2.000 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, ενώ εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Καθοριστική, επίσης, για την αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων ήταν και η εφαρμογή δύο νέων εργαλείων από το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για τις «Fast Track συντάξεις», αλλά και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης». Κι αυτό, γιατί με τις «Fast Track συντάξεις» ο ΕΦΚΑ εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, ολοκληρώνοντας δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Ακόμη πιο γρήγορη είναι η διαδικασία με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», καθώς η σύνταξη όσων βρίσκονται στη δεξαμενή των 78.000 εκκρεμών υποθέσεων, εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα βγαίνει άμεσα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο και αναμονή, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει