Ενημέρωση με ένα κλικ

“Μπαράζ” 2.000 προσλήψεων στον ΕΦΚΑ για την μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Με νέο έμψυχο δυναμικό ενισχύει τις υπηρεσίες του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ρίχνοντας το βάρος στα τμήματα απονομής συντάξεων, τα οποία καλούνται μέχρι τον Ιούνιο να μειώσουν δραστικά το στοκ  των εκκρεμών συντάξεων.

Υπολογίζεται ότι, συνολικά , εργάζονται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα  περίπου 7.500 άτομα. Ωστόσο, το «κύμα» συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών έχει κοστίσει σημαντικά στα ταμεία ασφάλισης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία διετία, αποσύρθηκαν από την…ενεργό δράση και κατ’ επέκταση από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, 850 εργαζόμενοι. Πρόκειται για έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που συμπλήρωσε τα απαιτούμενα όρια ηλικίας και συνταξιοδοτήθηκε.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων στον επιθυμητό βαθμό, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό του 458 ιδιώτες δικηγόρους-λογιστές, οι οποίοι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα γίνουν περίπου 1.000, ώστε να εκδίδουν ισάριθμες συντάξεις σε μηνιαία βάση.  Μπορεί οι πιστοποιημένοι να ανέρχονται στο 70% των εισηγητών που έχει στο δυναμικό του ο ΕΦΚΑ, ωστόσο αυτό δεν αρκεί ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικοί φάκελοι.

Γι’ αυτό τον λόγο και έχουν ήδη δρομολογηθεί και προσλήψεις μέσω άλλων…οδών. Για παράδειγμα, έχουν ήδη προσληφθεί 100 συμβασιούχοι με συμβάσεις διάρκειας 14 μηνών.

Οι συμβασιούχοι αυτοί έχουν πιάσει ήδη δουλειά και ως αντικείμενο έχουν την εκτέλεση του έργου: «Συνδρομή στην εξέταση και διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτημάτων απονομής κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών για την εκκαθάρισή τους» .

Σε επόμενο πλάνο προβλέπεται η πρόσληψη 186 υπαλλήλων, ως μόνιμο προσωπικό. Σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου ασφάλισης άναψε «πράσινο φως», έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων, που έχουν ήδη εγκριθεί να γίνουν μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ έχουν ήδη προσληφθεί 24 άτομα, ενώ εκκρεμεί η πρόσληψη άλλων έξι ατόμων. Μέσω του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αναμένεται να προσληφθούν πάνω από 50 άτομα, τα οποία θα συνδράμουν στο έργο της απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Ακόμη, προωθείται η πρόσληψη συμβασιούχων, οι οποίοι θα προέλθουν από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που απευθύνεται σε ανέργους ηλικίες 55 – 64 ετών. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι θα εργαστούν για ένα έτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Powergame, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εκδώσει σχετική απόφαση, μέσω της οποίας ανάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να πιστωθούν στον κρατικό κορβανά για το 2023 πάνω από 689.130 ευρώ για την απασχόληση 170 ατόμων μακροχρονίως ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, σε βοηθητικές εργασίες.

Οι προσληφθέντες δεν θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ θα απασχολούνται με σκοπό την υποστήριξη των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας, έχει δεσμευτεί, ώστε να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, άλλες 500 προσλήψεις που θα δώσουν σημαντική ανάσα στις υπηρεσίες του υπερταμείου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει