Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ εκτόξευσε τις απονομές συντάξεων

«Εκτόξευση» στον ρυθμό απονομής συντάξεων έφερε η εφαρμογή του «Πύργου Ελέγχου»,  καθώς μέσα σε λίγους μόλις μήνες, άλλαξε ριζικά η εικόνα των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών υποθέσεων αλλά ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του υπερταμείου ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Πύργος Ελέγχου», ο οποίος στεγάζεται στο πράσινο κτίριο της Κηφισίας, αποτελεί ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών του Οργανισμού. Το εργαλείο αυτό, που βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά εκκαθάρισης, επιτρέπει στη Διοίκηση, την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

  1. Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων τόσο συνολικά όσο και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.),
  2. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.,
  3. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα,
  4. Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Αυτό το νέο «όπλο» που απέκτησε η διοίκηση του ΕΦΚΑ φαίνεται πως επιτάχυνε σημαντικά τον ρυθμό των απονομών, καθώς το 2021 εκδόθηκαν περίπου 225.000 συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκδόσεις συντάξεων το περασμένο έτος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 82% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης με τον «Πύργο Ελέγχου» κατέστη εφικτό να αξιολογηθεί η δουλειά των εισηγητών αλλά και των διευθυντών των υπηρεσιών, δηλαδή των ανθρώπων που «τρέχουν» τις εκκρεμείς συντάξεις. Στόχος, να εντοπιστούν οι «προβληματικές» διευθύνσεις και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που θα βελτιώσουν τα ποσοστά απονομών.

Αυτό μαρτυρούν εξάλλου και τα στοιχεία που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες το Powrgame, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μεγάλη αύξηση του μέσου όρου απονομών σε αρκετές διευθύνσεις. Για παράδειγμα η Α’ Διεύθυνση Απονομών από τον Ιανουάριο του 2021  μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε μέσο όρο απονομών 1.510 συντάξεις , ενώ μετά την λειτουργία του «Πύργου Ελέγχου» ο αριθμός αυτός έφτασε τις 2.793, αυξήθηκε δηλαδή σχεδόν κατά 85%! Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διεύθυνση διπλασιάστηκε και μέσο όρος απονομών ανά εισηγητή, γεγονός που μαρτυρά την κινητοποίηση των εργαζομένων προκειμένου να μειωθεί δραστικά το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων. Ωστόσο, αντίστοιχες βελτιώσεις σημειώθηκαν και στις υπόλοιπες διευθύνσεις, με τη Διεύθυνση Απονομών Κρήτης να διπλασιάζει το μέσο όρο απονομών, εκδίδοντας 692 συντάξεις μετά την λειτουργία του «Πύργου Ελέγχου, καταγράφοντας αύξηση 82%.

 

Εκκρεμείς συντάξεις: Η πρόοδος ανά Διεύθυνση 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΝΟΜΩΝ

ΠΡΙΝ ΤΟΝ «ΠΥΡΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ»

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΝΟΜΩΝ

ΜΕ ΤΟΝ «ΠΥΡΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ»

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΗ

ΠΡΙΝ ΤΟΝ «ΠΥΡΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ»

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ / ΕΙΣΗΓΗΤΗ

ΜΕ ΤΟΝ «ΠΥΡΓΟ ΕΛΕΓΧΟΥ»

Α’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ  

1,510

 

2,793

 

15.4

 

27.8

Β’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)  

1,117

 

1,310

 

16.7

 

19.6

Γ’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)  

2,080

 

2,354

 

17.2

 

19.5

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ ΑΧΑΙΑΣ  

637

 

839

 

16.7

 

19.6

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΣΑΣ  

485

 

724

 

10.3

 

15.4

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ  

380

 

692

 

7.6

 

14.0

 

Εν τω μεταξύ οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56%, φτάνοντας από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 στα 267 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες συσσωρευμένες οφειλές

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπερταμείου ασφάλισης εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εκκαθαριστεί όλες οι ληξιπρόθεσμες (πλην διεθνών και ανελαστικών) εκκρεμείς αιτήσεις προ του 2019, ενώ οι υπόλοιπες (του 2020 και του 2021 μαζί με το πρώτο τρίμηνο του 2022) θα έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τέλος Ιουνίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει