Ενημέρωση με ένα κλικ

«Εμπλοκή» ιδιωτών σε επικουρικές και συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης – Πιάνουν δουλειά από τον Απρίλιο οι πιστοποιημένοι

Στη «μάχη» για τις εκκαθάριση των επικουρικών, αλλά και των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης μπαίνουν από τον Απρίλιο οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι. Η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης εμπλέκει πλέον τους ιδιώτες σε όλα τα «καυτά» μέτωπα, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή, εκκαθάριση 25.000 εκκρεμών συντάξεων του 2020 μέχρι το τέλος Απριλίου και ολοκλήρωση ακόμη 55.000 συνταξιοδοτικών υποθέσεων τους μήνες Μάιο-Ιούνιο.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι η συμβολή των ιδιωτών είναι μείζονος σημασίας, καθώς όπως επισημαίνουν αυτό αποτυπώνεται και στο «τεφτέρι» των εκκρεμοτήτων του ταμείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λιγότερες από 90 ημέρες, χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και χωρίς υπερημερίες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους.

Μάλιστα χθες ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και τους αντίστοιχους ασφαλισμένους στους οποίους εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις μέσω του νέου αυτού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα έχουν αναληφθεί από πιστοποιημένους, από όλη την Ελλάδα, 648 συνταξιοδοτικές υποθέσεις και αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες και νέες εκδόσεις συντάξεων. Ο αριθμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων ανέρχεται σήμερα σε 458 και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και από επιπλέον λογιστές και δικηγόρους, που δεν συμμετείχαν στις προηγούμενες φάσεις πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της διαδικασίας οι πιστοποιημένοι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Υπενθυμίζεται ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, ενώ, στη συνέχεια, λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού, προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευτούν, καθώς παρά το σημαντικό ξεστοκάρισμα, ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις ξεπερνούν τις 240.000.  Σύμφωνα με τα πρόσφατα απολογιστικά για το 2021 στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση Δ’ τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής  242.061 φάκελοι για κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκονται ακόμη στον..πάγο, εκ των οποίων οι 182.874 είναι ληξιπρόθεσμοι, δηλαδή βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από 3 μήνες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει