Ενημέρωση με ένα κλικ

Εισφορές: Τι θα πληρώσουν το 2022 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες

Επιλογή νέας κατηγορίας εισφορών για το 2022 στους κλάδους κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ θα πρέπει να κάνουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022 όλοι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι.

Πιο αναλυτικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, ανεξάρτητα από το αν έχουν μία δραστηριότητα ή ασκούν περισσότερες.

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιλογή εισφορών τέθηκε σε λειτουργία από χθες, Δευτέρα, στον ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα επιλέξουν κατηγορία μόνον για τον κλάδο κύριας σύνταξης, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι που προέρχονται από τα Ταμεία του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ Νομικών), εκτός από την εισφορά κύριας ασφάλισης, θα πρέπει να επιλέξουν οι μεν ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ εισφορά για επικουρική ασφάλιση και για εφάπαξ, του ΤΣΑΥ εισφορά για εφάπαξ και του Ταμείου Νομικών εισφορά για επικουρική ασφάλιση.

Ενιαία αίτηση

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και για τους τρεις κλάδους κατά περίπτωση δηλώνεται σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2022.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης, χωρίς δηλαδή επιλογή ασφαλισμένου, τότε διατηρείται η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας που είχαν κάνει οι ασφαλισμένοι για το 2021, ενώ αν πρόκειται για πρώτη αίτηση του ασφαλισμένου, χωρίς ωστόσο να κάνει επιλογή-δήλωση της ασφαλιστικής του κατηγορίας, τότε υπάγεται αυτόματα στην πρώτη εκάστοτε κατηγορία.

Στη δήλωση εισφορών για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

Τα ποσά

Οι μηνιαίες εισφορές του 2022 για τον κλάδο κύριας σύνταξης και περίθαλψης ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων είναι 210 ευρώ στην 1η κατηγορία, 252 ευρώ στη 2η, 302 ευρώ στην 3η, 363 ευρώ στην 4η, 435 ευρώ στην 5η, και 566 ευρώ στην 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Μαζί με τις εισφορές καταβάλλεται από όλους εισφορά υπέρ ανεργίας 10 ευρώ και επιπλέον εισφορά 2 ευρώ από τους ασφαλισμένους του ΤΣΑΥ υπέρ της Στέγης Υγειονομικών. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν κλείσει την πρώτη 5ετία, η μηνιαία εισφορά είναι στα 126 ευρώ.

Οι εισφορές του 2022 για τον κλάδο κύριας σύνταξης και περίθαλψης των αγροτών είναι 125 ευρώ στην 1η κατηγορία, 150 ευρώ στη 2η, 180 ευρώ στην 3η, 217ευρώ στην 4η, 260 ευρώ στην 5η, και 339 ευρώ στην 6η ασφαλιστική κατηγορία.

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης μειώνονται μέσα στο 2022, οπότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσέξουν στην επιλογή τους, γιατί, αν πάνε σε χαμηλή εισφορά, αυτή θα μειωθεί περαιτέρω και θα έχουν μικρότερη επικουρική σύνταξη στο μέλλον. Υπάρχουν 3 κατηγορίες εισφορών με 42 ευρώ, 51 ευρώ και 61 ευρώ το μήνα για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, ενώ από Ιούνιο ως Δεκέμβριο μειώνονται σε 39 ευρώ, 47 ευρώ και 56 ευρώ αντίστοιχα.

Εφάπαξ

Τρεις κατηγορίες εισφορών υπάρχουν και στον κλάδο εφάπαξ και θα ισχύουν για όλο το 2022 με ποσά 26 ευρώ, 31 ευρώ και 37 ευρώ το μήνα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν παράλληλα και μισθωτή δραστηριότητα θα πρέπει να καταβάλλουν συνολική ελάχιστη μηνιαία εισφορά ίση με το ποσό της 2ης κατηγορίας, δηλαδή 252 ευρώ.

Οι νέοι κάτω 5ετίας ελεύθεροι επαγγελματίες, με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα, θα πρέπει να καλύπτουν κατ’ ελάχιστο την εισφορά της 1ης κατηγορίας, δηλαδή των 210 ευρώ.

Στους κλάδους επικουρικής και εφάπαξ σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν την ανάλογη εισφορά είτε ως μισθωτοί, εφόσον υπόκεινται σε κρατήσεις επικουρικής και εφάπαξ, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αν δεν έχουν κρατήσεις από τη μισθωτή δραστηριότητα.

Οσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν μία εισφορά από τον κλάδο κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ, όσες δραστηριότητες και αν ασκούν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει