Ενημέρωση με ένα κλικ

Κ. Χατζηδάκης: Σύντομα η λύση για τις συντάξεις των ομογενών

Οι ρυθμίσεις για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο σε σχέση με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους – στη βάση των εξαγγελιών που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπους των ομογενών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «οι εκπρόσωποι της ομογένειας ζήτησαν να αντιμετωπιστεί η αδικία που προέκυψε με την εφαρμογή του “νόμου Κατρούγκαλου” για το ασφαλιστικό, νόμος ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, κάτι που, όπως σχολίασαν, είναι αδύνατον για τους προερχόμενους από τη Βόρειο Ήπειρο, δεδομένου ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990». Με ανάλογο τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, εδώ και χρόνια, υφίσταται μια αδικία για τις εθνικές συντάξεις εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, αλλά και των Ελλήνων που έχουν έρθει από την πρώην Σοβιετική Ένωση. «Σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει επεξεργαστεί ήδη σχετικές προτάσεις. Θα συζητηθούν αμέσως με το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά με το γραφείο του πρωθυπουργού και πολύ σύντομα το θέμα θα έχει διευθετηθεί» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, σημείωσε: «Ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη για τα θέματα των συντάξεων και των επιδομάτων των υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών και μας επιβεβαίωσε ότι θα επιλυθούν. Ιδιαίτερα, μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, πιστεύουμε ότι θα λάβει τέλος αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τόσα χρόνια τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες».

Ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Γιώργος Τζομάκας, ανέφερε: «Ευχαριστούμε πολύ την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον κ. Χατζηδάκη, για την υποδοχή και για την άμεση επίλυση του θέματος. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αυτή η αδικία άμεσα θα επιλυθεί με νομοθετική ρύθμιση και με τον καλύτερο τρόπο και άλλη μια φορά τον ευχαριστούμε, γιατί επί τρία ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμαστε για την επίλυση αυτής της αδικίας».

Στη συνάντηση εκ μέρους του υπουργείου μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου. Από την πλευρά της ομογένειας παρόντες ήταν οι κ.κ. Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της Ομόνοιας, Γιώργος Τζομάκας, αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λεονάρδος Ταμπάκος, πρόεδρος των συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών και Αλέξανδρος Πάντος, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομόνοιας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει