Ενημέρωση με ένα κλικ

Εξωιδρυματικό επίδομα: Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Με απόφαση του Διοικητή e-ΕΦΚΑ αποφασίστηκε η μεταφορά αρμοδιότητας χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος τ. ΙΚΑ και τ. ΟΓΑ στα Τμήματα Παροχών Ασθενείας των Υποκαταστημάτων Μισθωτών.

Επομένως, οι αιτήσεις των ασφαλισμένων στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον τ. ΟΓΑ για τη χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος οι οποίες υποβάλλονται στον e-ΕΦΚΑ από 12.1.2021 Όσες υποθέσεις εκκρεμούν κατά την ημερομηνία 12/1/2021, θα εξετάζονται από τις νέες αρμόδιες υπηρεσίες της απόφασης του διοικητή.

Επισημαίνουμε ότι τα Τμήματα Παροχών των Τοπικών Διευθύνσεων έχουν αρμοδιότητα χειρισμού υποθέσεων χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος σύμφωνα με το Π.Δ.8/2019 άρθρο 34 παρ. 13 περ. ε (παραλαβή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, πραγματοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών που απαιτούνται για τη χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος, υπολογισμός και αποστολή του Απογραφικού Δελτίου Παροχών (ΑΔΠ) στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση).

Η παροχή χορηγείται μόνο κατόπιν αιτήσεως στον e-ΕΦΚΑ ή στα ΚΕ.Π.Α. και ποτέ οίκοθεν από την υπηρεσία. Η έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων συμπίπτει με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στον e-ΕΦΚΑ, εφόσον ταυτίζεται με την ημερομηνία έναρξης της ιατρικής αναπηρίας, άλλως τοποθετείται στην ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας.

Στην περίπτωση που η αίτηση στον e-ΕΦΚΑ είναι μεταγενέστερη της αίτησης στα ΚΕ.Π.Α. η έναρξη καθορίζεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στα ΚΕ.Π.Α., εφόσον αυτή συμπίπτει με την έναρξη της αναπηρίας, άλλως από την έναρξη της αναπηρίας. Εάν ο ασφαλισμένος επιδοτείται λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, η καταβολής του επιδόματος αρχίζει μετά τη λήξη της επιδότησης.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει