Ενημέρωση με ένα κλικ

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Διχασμένοι οι ειδικοί

Μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πότε πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. 

Συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι το άνοιγμα να γίνει στις 8 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα ειδικών κρατούν επιφυλακτική στάση, καθώς φοβούνται την αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές. Φυσικά, αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτρέψει και το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων. 

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή, είναι ότι εκπαιδευτικοί, μαθητές, υπουργείο Παιδείας, αλλά και γονείς επιθυμούν τη λειτουργία των σχολείων καθώς οι νέοι απομακρύνονται από την εκπαιδευτική πραγματικότητα. 

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιμένει ότι με βάση τον προγραμματισμό τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Βέβαια, η ίδια επισημαίνει ότι «πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, μία εβδομάδα νωρίτερα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

 Όπως έχει ήδη δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν ανοίξουν τα σχολεία θα γίνουν και τα λεγόμενα «έξυπνα τεστ» σε μαθητές τα αποτελέσματα των οποίων θα συμβάλλουν επίσης στην τελική απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολικών μονάδων της χώρας. 

 Τι συμβαίνει στα σχολεία των άλλων χωρών 

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ το πρόβλημα με τη λειτουργία των σχολείων απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι παντού κατανοητό ότι η δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την τηλεκπαίδευση. Όχι μόνο γιατί προκαλούνται σοβαρά θέματα ουσιαστικής μάθησης αλλά και γιατί η ψυχολογία των νέων έχει επηρεαστεί αρνητικά. 

 Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά νεότερης ηλικίας δεν θεωρείται ότι συμμετέχουν σημαντικά στη διασπορά του κορονοϊού, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κρατούν κλειστά τα σχολεία ,αλλά και μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ (Βοστώνη Σικάγο κ.α).  

Στη Γερμανία από τις 16 Δεκεμβρίου λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2 συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. 

Στην Ιταλία τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ενώ στην Ολλανδία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, με την εξαίρεση των μαθητών, που προετοιμάζονται για εξετάσεις και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.  

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει