Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις των κληρονόμων συνταξιούχων

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των κληρονόμων για τα αναδρομικά θανούντων συνταξιούχων. 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο, που θα ολοκληρωθεί σήμερα (21/12), οι δικαιούχοι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η επισύναψη των προβλεπόμενων πιστοποιητικών. 

Εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα, τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους. Σε άλλη περίπτωση μπορούν, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, να επανέλθουν στην υπηρεσία και να τα επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση. 

Τέσσερις ερωτήσεις-απαντήσεις για τους δικαιούχους 

Στις παρακάτω ερωτήσεις οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να γνωρίζουν πώς θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για τα αναδρομικά. 

Ερώτηση 1: Όταν είμαι κληρονόμος με βάση δημοσιευμένη διαθήκη χρειάζεται να επισυνάψω πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών; 

Ναι, είναι απαραίτητο το έγγραφο αυτό. 

Eρώτηση 2: Τα δικαιολογητικά που ζητούν για τα αναδρομικά των κληρονόμων ισχύουν και εφόσον είναι από το 2017; Ή πρέπει να τρέχω σε υπηρεσίες για να βγάλω καινούρια; 

 Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών δεν πειράζει να είναι και παλαιότερο. Τα άλλα δύο πιστοποιητικά (περί μη δημοσιευμένης διαθήκης και περί μη αποποίησης κληρονομιάς) οι δημόσιες αρχές τα δέχονται αν είναι του τελευταίου τετραμήνου. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι όσοι καταθέσουν έγκαιρα τα πιστοποιητικά θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί έως 31/12, ενώ οι υπόλοιποι έως 28/2/21. 

Ερώτηση 3: Είπαν ότι τα δικαιολογητικά για τα αναδρομικά κληρονόμων μπορούμε να τα καταθέσουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο δεν παίρνει τα στοιχεία το σύστημα χωρίς ένα πιστοποιητικό συγκεκριμένο. Τι πρέπει να κάνω; 

 Εφόσον έχει γίνει η αρχική εγγραφή ο δικαιούχος μένει μέσα στην πλατφόρμα μέχρι να κατατεθούν όλα τα δικαιολογητικά. 

Ερώτηση 4: Σε όσους έχει μεταβιβαστεί η σύνταξη χηρείας θα δοθούν τα αναδρομικά απευθείας ή θα πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα των κληρονόμων; 

Αν η μεταβίβαση της σύνταξης στην χήρα είχε γίνει πριν το 2015-2016, αν υπήρχαν περικοπές αυτές είχανε γίνει επί της σύνταξης της χηρείας, άρα τα αναδρομικά τα έχει ήδη δει στον λογαριασμό της. Δεν έχει καμία σχέση η μεταβίβαση σύνταξης με τα αναδρομικά των κληρονόμων. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει