Ενημέρωση με ένα κλικ

Δώρο Χριστουγέννων: Μεγάλη πληρωμή σήμερα – Δικαιούχοι και ποσά

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές για το Δώρο Χριστουγέννων σε πάνω από 1.060.434 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το Δώρο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα καταβληθεί σε δόσεις.  

Συγκεκριμένα,  οι εργοδότες θα πληρώσουν σήμερα (21/12)  το σύνολο του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα (21/12) θα καταβάλλει και το κράτος το ποσό του Δώρου που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 και των 800 ευρώ.  Σε δεύτερο χρόνο και έως τις 31 Ιανουαρίου θα καταβληθεί από το κράτος, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων 2020 που αφορά μόνο έναν από τους οκτώ μήνες, το μήνα Δεκέμβριο 2020, θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο 2021. Οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτούργησαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα χωρίς αναστολές συμβάσεων εργασίας θα πληρώσουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων εμπρόθεσμα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020. 

Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων 

Α. Για τους ωρομίσθιους: Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο, ο υπολογισμός γίνεται, βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2020 μέχρι 31-12-2020. Διαιρούνται, δηλαδή, οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. 

B. Για εργαζόμενους με μερική απασχόληση: Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας, όμως, ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με το χρόνο απασχόλησής του από 01/05/2020 έως 31/12/2020.

 Γ. Για εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση): Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2020  έως 31/12/2020. 

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. 

 Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες. 

Οι “χαμένοι” 

Μεγάλοι χαμένοι φέτος θα είναι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή. Kαθώς θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων από δύο διαφορετικές πηγές. Για το διάστημα αναστολών από 1η Μαΐου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020 το Δώρο που πληρώνει το κράτος θα υπολογιστεί με βάση τη μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό τους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το παραπάνω χρονικό διάστημα θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων «ψαλιδισμένο». 

Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι χαμηλόμισθοί, σύμφωνα με εργατολόγους, υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλεια έως 10%. Σε μισθούς των 1.500 ευρώ το «ψαλίδι» μπορεί να διπλασιαστεί αγγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις το 20%. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει