Ενημέρωση με ένα κλικ

Μεγάλη αλλαγή στις πανελλαδικές – Πως θα «μπαίνουν» στα πανεπιστήμια οι μαθητές

Μεγάλες αλλαγές έρχονται για τα Πανεπιστήμια της χώρας και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει τρία νομοσχέδια.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν τον αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια, όπου αυτό θα ορίζεται με συνεργασία υπουργείου Παιδείας και ΑΕΙ. Θα καθοριστεί δηλαδή μια βάση εισαγωγής από το υπουργείο καθώς και από τα πανεπιστήμια με βάση το μάθημα ή τα μαθήματα που θα προκρίνει η σχολή. Για παράδειγμα, η Φυσική για το Φυσικό.

Επίσης, θα γίνει αναμόρφωση του ακαδημαϊκού τοπίου με νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Για τον λόγο αυτό με νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, τίθεται ως στόχος να γίνει ελκυστική η Επαγγελματική Εκπαίδευση με την κατάρτιση επαγγελματιών που αναζητεί η αγορά εργασίας, με σκοπό να μην κατευθύνονται όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου στα πανεπιστήμια.

Πιο αναλυτικά πως θα γίνεται η εισαγωγή:

Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια σε δύο στάδια:

Στο πρώτο στάδιο θα γίνεται η συμπλήρωση του μηχανογραφικού με περιορισμένο αριθμό επιλογών. Μέχρι πρότινος, υπήρχε απεριόριστος αριθμός.

Στο δεύτερο στάδιο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με τους επιτυχόντες του πρώτου σταδίου. Να σημειωθεί ότι θα συμμετέχουν μόνο οι μη εισαχθέντες της πρώτης φάσης, με τις επιλογές να περιορίζονται σε όσα τμήματα απέμειναν κενές θέσεις.

Οι στόχοι του Υπουργείου Παιδείας είναι:

  • να διασφαλιστούν οι ακαδημαϊκες προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
  • η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ,
  • η θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών,
  • η θωράκιση της βάσης εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων,
  • να μειωθεί το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου.

Ειδικό σώμα στα ΑΕΙ

Ένα ακόμα νομοσχέδιο για τη φύλαξη την ΑΕΙ, είναι η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Η Ομάδα θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Το σχέδιο προβλέπει την είσοδο στο χώρο των πανεπιστημίων με ειδική κάρτα εισόδου. Μάλιστα, στην μεγάλων campus, όπου πρόκειται για πάρκα ανοιχτά για το κοινό, θα παραμείνουν ανοιχτά και ο έλεγχος με την κάρτα εισόδου θα γίνεται στις πύλες των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σχετικά με το Ειδικό Σώμα στα ΑΕΙ, θα φορά ειδικές σχολές προκειμένου να γίνεται ευδιάκριτο στο χώρο του πανεπιστημίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει