Ενημέρωση με ένα κλικ

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχειρηματικής ευκαιρία για 3.000 άνεργους – Οι δικαιούχοι

Στον ανασχεδιασμό του «Προγράμματος δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» προχώρησε ο ΟΑΕΔ, που είχε καλύψει μόνο 2.000 από τις 5.000 διαθέσιμες θέσεις σε διάστημα 22 μηνών.

Συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.

Η επιχορήγηση έχει διάρκεια 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από:

  • 12.000 € για ατομική επιχείρηση,
  • έως 24.000 ευρώ για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους.

Να σημειωθεί ότι, κατόπιν αίτησης, μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες. Με το συνολικό ποσό της επιχορήγησης να κυμαίνεται από 20.000 € έως 36.000 €.

Οι αλλαγές που έγιναν με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ έχουν στόχο το πρόγραμμα να γίνει αποτελεσματικότερο και να απορροφηθούν ταχύτερα οι 3.000 θέσεις.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

  • Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες
  • Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας θα λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια
  • Διευρύνονται οι δικαιούχοι, καθώς επεκτάθηκε κατά περισσότερο από 2 χρόνια το διάστημα που θα πρέπει να έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/1/2012-6/8/2018 που ίσχυε σε 1/1/2012-31/10/2020
  • Πιο ευέλικτοι όροι συστέγασης σε θερμοκοιτίδες (business incubators), χώρους συνεργασίας (coworking spaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και λειτουργίας εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.
  • ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας θα λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2012 έως 31/10/2020,
  • δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,
  • δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/11/2020 έως τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης και,
  • έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα έτος ή να την έχουν ρυθμίσει και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας. Ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από τον ΟΑΕΔ, θα προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών.

Η δαπάνη του προγράμματος ύψους 48.000.000 ευρώ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει