Ενημέρωση με ένα κλικ

Ιερά Σύνοδος: 50 πιστοί στις εκκλησίες και μια ακόμη λειτουργία – Τι ζητούν

Η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει και σήμερα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς και η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για παραπάνω «διεκδικήσεις» υπέρ της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, χθες ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και φαίνεται πως θα βρεθεί επιτέλους η …χρυσή τομή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κινηθεί με τις αποφάσεις των ειδικών.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο την τέλεση μίας ακόμη λειτουργίας την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα επιτρεπόταν θεία λειτουργία τα Χριστούγεννα και τα Φωτα.

Τι προτείνει η Εκκλησία

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, οι ναοί μπορούν να ανοίξουν για ατομική λατρεία, δηλαδή να μπορεί ο πιστός να ανάβει ένα κεράκι και να αποχωρεί. Ωστόσο, σχετικά με τον αριθμό των πιστών ζητά αριθμό ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο 50 άτομα. Το συγκεκριμένο θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή των ειδικών δηλαδή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προστεθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Επίσης , θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, στις 5, 7, 9 και 11 το πρωί, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να πάνε στους ναούς χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός.

Αντιδράσεις

Αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των νέως μέτρων υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς οι αποφάσεις δεν φαίνεται να… καλύπτουν όλους τους ιεράρχες.

Ορισμένοι Ιεράρχες, έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που προτάθηκε και χαιρόμαστε που ήδη άκουσα την είδηση ότι θα συνομιλήσουν οι δύο άνδρες, τόσο ο Μακαριότατος όσο και ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή και να πάμε όπως μέχρι τώρα ενωμένοι στο να γιορτάσουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όσα μας περιμένουν στη συνέχεια. Αυτό ελπίζουμε και ευχόμαστε»

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε: «Είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής, δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο». Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει