Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι ισχύει για την ετήσια άδεια για όσους βρίσκονται σε αναστολή

Πολλοί που βρίσκονται σε αναστολή αναρωτιούνται τι θα γίνει με την ετήσια άδεια τούς και πως θα τους δοθεί, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε αναστολή. Γι’αυτό τον λόγο η ΓΣΕΕ μέσω του ΚΕΠΕΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, πολλοί εργαζόμενοι – οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας-δεν δύναται να λάβουν το υπόλοιπο της άδειας που τους αναλογεί. Ο λόγος, γιατί η ετήσια άδεια δίνεται σε περιόδους που υπάρχει πραγματική απασχόληση του εργαζόμενου και όχι απουσία του από την εργασία.

Πως θα δοθεί η άδεια

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας), η ετήσια άδεια καθώς και το επίδομα αδείας πρέπει να δοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως ειναι φυσικό, εξαιρούνται από το παραπάνω όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας κατά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Έτσι, λοιπόν, η ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το 2020 θα μπορεί να τους χορηγηθεί με δύο τρόπους:

  • είτε τμηματικά,
  • είτε να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και σε κάθε περίπτωση όχι μετά την 30η Ιουνίου 2021.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ οι μέρες που δικαιούνται άδεια ετησίως οι εργαζόμενοι υπολογίζεται ως εξής:

  • Πρώτος χρόνος: Η άδεια για μεν το πρώτο ημερολογιακό έτος χορηγείται σε τμήματα. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσελήφθηκε ο μισθωτός, να χορηγήσει σε αυτόν την αναλογία της κανονικής του άδειας.
  • Δεύτερος χρόνος: Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του με αποδοχές, που αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στο έτος αυτό. Η αναλογία υπολογίζεται και πάλι με βάση της 20 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 24 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο . Στη διάρκεια του έτους αυτού και στο σημείο που συμπληρώνει 12 μήνες εργασία , η άδεια αυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του δεύτερου ημερολογιακού έτους, να του χορηγήσει αναλογικώς ή ολόκληρη την άδεια που φθάνει μέχρι τις 21 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο, και τις 25 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.
  • Τρίτος χρόνος: Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδεια του σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή θα φθάσει τις 22 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 26 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο, εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης μέσα στο τρίτο ημερολογιακό έτος.
  • Προϋπηρεσία μέχρι 10 έτη: Οι μισθωτοί με προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται 25 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με πενθήμερο, ή 30 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με εξαήμερο με αποδοχές.

Τέλος, στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ μπορείτε να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας.

Επίσης, υπάρχει online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., που μπορείτε να υπολογίσετε την άδεια σας, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει