Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έστειλε ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε Συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωσου της Συνόδου Κορυφής, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αποφάσεις για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η λίστα των κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων διευρύνθηκε. Μάλιστα, έκανε αναφορά στην υποχρέωση του Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει μια γραπτή έκθεση μέχρι τον Μάρτιο που θα αφορά όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και στην έκθεση αυτή. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περιλαμβάνονται όλα τα “εργαλεία” που είχαν συζητηθεί τον Οκτώβριο και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

“Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός,.

Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αν όμως η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν κυρώσεις, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων είπε ότι «όπως έχετε ήδη δει από τα συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν σταμάτησε, όμως, εδώ. Έδωσε εντολή στον κύριο Μπορέλ να υποβάλλει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, μια γραπτή έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως είχαν ήδη προσδιοριστεί στην απόφαση του Οκτωβρίου».

Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

«Θέλω επίσης να τονίσω ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική. Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «στην πρώτη παράγραφο η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Κι εντάσσεται ως προϋπόθεση η αποχή από παράνομες δραστηριότητες».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια πρόταση αυτό που έγινε, θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε, όμως, ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Για την Ελλάδα οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή, όμως, των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά».

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει