Ενημέρωση με ένα κλικ

Παρουσιάζεται σήμερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί σήμερα (10/12) στις 12:30 το μεσημέρι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τσίπρας δήλωσε πως «σε μια κυβέρνηση που διευθύνει τον «πόλεμο» με στρατηγούς που ζουν στον κόσμο τους μακριά από το μέτωπο, αυτές οι απώλειες είναι ψιλά γράμματα. Στα λόγια είναι ήρωες, στη πράξη όμως τους αντιμετωπίζουν ως παράπλευρες απώλειες». Και καταλήγει πως «η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μια κυβέρνηση που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα νέο ΕΣΥ. Ισχυρό – Σύγχρονο – Αποτελεσματικό».

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για την πανδημία, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ αναβαθμισμένο, με σύγχρονη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με προσλήψεις και με ενίσχυση των δομών του. Και, βεβαίως, όχι 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τον προϋπολογισμό για την υγεία που αφορούν το 2021, έτος πανδημίας, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία με έλλειψη σχεδίου και το μυαλό τους μόνο στην επικοινωνία. Πρόθεσε δε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε με ερασιτεχνισμό και ιδεοληψία.

“Καταλήγω ακόμη περισσότερο στη διαπίστωση ότι η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας – μέσα σε ένα μήνα είχαμε 4 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι τους 7 πρώτους μήνες – δεν ήταν κάτι αναπότρεπτο, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Συνέβη επειδή υπήρξε ένας εφησυχασμός. Τον τόνο τον δίνουν αυτοί που τη διαχειρίστηκαν την πανδημία, με έλλειψη σχεδίου και το μυαλό τους μόνο στην επικοινωνίας. Με έναν ερασιτεχνισμό και μια ιδεοληψία. Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Οι εγκληματικέ ευθύνες για την αδράνεια, την αμέλεια, την ιδεοληψία θα καταγραφούν. Αλλά δεν είναι η ώρα τώρα. Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και τη δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή νοσηλευτές, γιατροί”.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε τα εξής:

– Ανάγκη να ανοίξουν οι ιδιωτικές κλινικές σε περιστατικά Covid
– Επιτακτική η αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας
– Ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ
– Διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως και στα πρακτικά της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων
– Δημόσιος έλεγχος
– Συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ
– Κίνητρα σε γιατρούς για να έρθουν να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία

“Και ένα ευρώ να μπει παραπάνω στο ΕΣΥ θα είναι όφελος για την κοινωνία”, υπογράμμισε. Τέλος, ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6% του ΑΕΠ δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που δίνουμε 4,9%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει