Ενημέρωση με ένα κλικ

Brexit: Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τζόνσον- Τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να συναντήσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος της συνάντηση είναι να αρθεί το αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, και ο ομόλογός του από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ντέιβιντ Φροστ έχουν συνοψίσει εναπομείναντα εμπόδια για την συμφωνία. Έτσι, Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν θα συζητήσουν πάνω σε αυτά πρόσωπο με πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά έπειτα από την επίσημη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.

Και οι δύο πλευρές παλεύουν για περισσότερες δεσμεύσεις. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν άλλωστε ξεχάσει πως ο Τζόνσον υποχώρησε από τις αρχικές του θέσεις στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο ήλπιζε ότι η συμμετοχή ηγετών της ΕΕ, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα «χρωματίσει» με περισσότερη ευελιξία αυτό που μεταφράζει ως άκαμπτη διαπραγματευτική γραμμή του Μπαρνιέ.

Τα “αγκάθια” των διαπραγματεύσεων

Συνοψίζοντας τα τρία ακανθώδη σημεία στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζουν να χωρίζουν τις δύο πλευρές, η Deutsche Welle αναφέρει:

Ο δίκαιος ανταγωνισμός, ο έλεγχος της εμπορικής συμφωνίας και το δικαίωμα αλιείας. Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κάποια αχτίδα ελπίδας για μία συμφωνία φάνταζε στον ορίζοντα. Αλλά η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έβαλαν εμπόδια. Το Παρίσι προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολικές παραχωρήσεις. Για τις οποίες θα μετάνιωνε κανείς εκ των υστέρων σε περίπτωση που η Βρετανία απομακρύνονταν συνεχώς από την κοινοτική νομοθεσία.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται ο πραγματικός πυρήνας της διαμάχης: Η κυβέρνηση του Λονδίνου συνεχώς τονίζει ότι ο πραγματικός στόχος του Brexit είναι πλήρης ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Βρετανία θέλει να έχει την πλήρη ελευθερία κινήσεων για να θέτει δικούς της κανόνες. Εμπειρογνώμονες, όπως ο Ντέιβιντ Χένιγκ από το UK trade policy project, κάνουν σαφές ότι από σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες που ορίζουν κανόνες για τις εμπορικές σχέσεις δύο ή τριών κρατών, αυτόματα πηγάζουν περιορισμοί στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπό αυτήν την έννοια συνιστά βασικό σφάλμα της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζει μια πραγματικότητα.

Η δεύτερη κρίσιμη διαφωνία αφορά στον έλεγχο τήρησης της συμφωνίας. Η ΕΕ επιθυμεί να έχει στη διάθεσή της «αιχμηρά όπλα» σε περίπτωση που οι Βρετανοί παραβιάσουν τους όρους της εμπορικής συμφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση ζητούν άμεση επιβολή δασμών κι άλλων νομικών κυρώσεων. Η βρετανική πλευρά απορρίπτει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο.

Το τρίτο δυσεπίλυτο σημείο είναι το δικαίωμα αλιείας στο στενό της Μάγχης. Πόση πρόσβαση θα έχουν οι ευρωπαίοι ψαράδες στο βρετανικό θαλάσσιο χώρο; Πόση διάρκεια θα έχουν τυχόν μεταβατικά διαστήματα και πώς θα διαμορφωθούν οι ποσοστώσεις για ορισμένα είδη ψαριών; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More