Πέτσας: Δεν υπάρχει σχέδιο για κλείσιμο καταστημάτων από τις 18:00
Tην τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει αντιφατική εικόνα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των υψηλών κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος και θα διατηρηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, λόγω των τελευταίων περιοριστικών μέτρων θα υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτό που κοιτά η Κυβέρνηση είναι να περιορίσει την κινητικότητα ώστε να υπάρξει γρηγορότερη πτώση της υγειονομικής καμπύλης και μείωσης των κρουσμάτων, προκειμένου να φύγει πιο γρήγορα η πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο των καταστημάτων που λειτουργούν από τις 18:00 το απόγευμα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση τέτοιος σχεδιασμός και πως το βασικό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται.
Και προσέθεσε:
«Για τον σκοπό αυτό έχουν ενταθεί – και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς- οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε δύο (2) καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού».
Παρά την σχετικά καλύτερη θέση της Ελλάδας έναντι των περισσοτέρων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας.
«Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια ΜΕΘ, έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για COVID περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού», συμπλήρωσε.
Το δεύτερο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.
Τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μετά από 8,5 μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.