Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης 5δις. ευρώ για το 2021

Ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2021 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι θα έρθουν νέα μέτρα στήριξης ύψους 5 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέτρα στήριξης που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων και πρόσθετη χρηματοδότηση για επόμενους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μέτρα με προοπτική μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο.

Τα νέα μέτρα στήριξης θα ενεργοποιηθούν από την αρχή του νέου έτους με στόχο να ξεπεραστεί το πρώτο πολύ δύσκολο τρίμηνο. Το υπ.Οικονομικών ελπίζει ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράψει ύφεση και ότι από τον Απρίλιο θα αντιστραφεί η πτωτική πορεία του ΑΕΠ.

Ειδικότερα τα μέτρα:

  • Αύξηση καθαρών μισθών λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
  • Μείωση του μισθολογικού κόστους λόγω ελάττωσης και των εργοδοτικών εισφορών.
  • Νέα ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με τον 6ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αν παραταθεί –κάτι που φαίνεται πιθανό πλέον– το lockdown και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο «δυνατός» μήνας από πλευράς εσόδων ολόκληρης της χρονιάς –με συνολικά έσοδα περίπου 30 δισ. ευρώ–, εκτιμάται ότι ακόμη και ένα εβδομαδιαίο ή 15νθήμερο lockdown θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημία στον τζίρο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να χρειαστούν νέα στήριξη με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
  • Ετοιμο προς ενεργοποίηση θα είναι και ένα νέο πακέτο μέτρων, με αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού εργαζομένων και ενισχύσεις δανειοληπτών, σε περίπτωση που υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων και μέσα στον χειμώνα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει