Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Φόβοι για κατάρρευση του ΕΣΥ- Επιπλέον μέτρα στο τραπέζι

Μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων που ξεπέρασε σε μια μέρα η χώρα μας, και του διασωληνωμένους να αυξάνονται το ΕΣΥ δοκιμάζεται και θα πιεστεί ακόμη περισσότερο.

Γι’ αυτό άλλωστε και αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις, που ισχύουν από σήμερα. Ωστόσο, στο τραπέζι έχουν πέσει επιπλέον μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν πολλά σχέδια στο τραπέζι, ο εκτίμησε χθες ότι θα υπάρξει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας το επόμενο 10ήμερο.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία. Άρα, όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν τηρήσουμε, όμως, τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα δούμε την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας να χειροτερεύει πριν καλυτερέψει. Δηλαδή οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown», σημείωσε.

«Δεν θα ζήσουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε στην Ιταλία ακριβώς, γιατί παίρνουμε τα σκληρά μέτρα νωρίς», πρόσθεσε αναφερόμενες στις εκτιμήσεις που συγκρίνουν την οριακή κατάσταση της Θεσσαλονίκης με την Ιταλία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

10 κρούσματα σε φάρμες εκτροφής μινκ

Στο μεταξύ, ανησυχητικές ειδήσεις φτάνουν από την Καστοριά όπου εντοπίστηκαν χθες 10 θετικοί στον κορωνοϊό εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής μινκ. Να σημειωθεί ότι στην Δανία έχει επέλθει πολιτικό χάος από την απόφαση της κυβέρνησης να εξουδετερώσει όλο τον πληθυσμό των βιζόν (μινκ) στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Επιπλέον μέτρα στο τραπέζι

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άφησε, χθες το βράδυ, να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα ενταθούν αν τις αμέσως επόμενες μέρες οι πολίτες δεν δείξουν πιστή τήρηση σε αυτά και αν τα νούμερα της πανδημίας εξακολουθούν να είναι σε ανοδική πορεία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Για το μέτρο είχε μιλήσει πρώτος προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να γνωστοποιεί χθες πως δεν έχει δεχτεί εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που γίνει δεκτή τέτοια πρόταση, τόνισε ότι το υπουργείο έχει μεριμνήσει για διαδικτυακή λειτουργία μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και της τηλεκπαίδευσης.

 

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει