Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Πιθανή μια μικρή παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εξετάζεται να ενδεχόμενο να δοθεί μια μικρή παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Ωστόσο, σχετικά με το ύψος των τελών κυκλοφορίας δεν θα αλλάξει κάτι, ενώ στην ώρα τους θα αναρτήσει η ΑΑΔΕ τα σχετικά παραστατικά για την πληρωμή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι και το 2020 η παράταση είχε φτάσει στον ένα μήνα, δηλαδή στα τέλη του Ιανουαρίου, δεν είχε ανακοινωθεί όμως παρά ελάχιστα 24ωρα πριν τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη δίμηνη παράταση, αποτελεί όμως μια σκέψη για ανακούφιση των νοικοκυριών εν μέσω και των προβλημάτων που προκαλεί το lockdown και η πανδημία. Η σχετική ρύθμιση πάντως υπάρχει πιθανότητα να έρθει μαζί με την τροπολογία για την παράταση πληρωμής των επιταγών την επόμενη εβδομάδα, που θεωρείται δεδομένη.

Το ύψος των φετινών τελών κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουμε για το 2021 δεν θα αλλάξουν, αν και αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά που υπολογίζονται βάσει του προτύπου κατανάλωσης και ρύπων NEDC.

Από το επόμενο έτος, ο υπολογισμός των ρύπων θα γίνεται με βάση το πρότυπο WLTP, το οποίο ως πιο αυστηρό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση στις εκπομπές CO2 όλων των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει μια σχετική προσαρμογή και στο κόστος των τελών/γραμμάριο CO2.

Τρεις τρόπους υπολογισμού, ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος

Ο φθηνότερος είναι για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί έως το 2000 και υπολογίζονται με βάση τα κυβικά εκατοστά χωρητικότητας του κινητήρα.

Στη συνέχεια έχουμε το δεύτερο επίπεδο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν έως το 2005, τα οποία πληρώνουν ελαφρώς περισσότερα και εκείνα που ταξινομήθηκαν από το 2006 έως την 31/10 του 2010, που επιβαρύνονται επίσης με κάτι παραπάνω.

Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, ο υπολογισμός των τελών γίνεται με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Από την 31/10 του 2010 και ύστερα, τα αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν.

Τέλη κυκλοφορίας 2021
Τέλη κυκλοφορίας 2021

 

Τέλη κυκλοφορίας 2021
Τέλη κυκλοφορίας 2021

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει