Ενημέρωση με ένα κλικ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η ανάρτηση στο Taxisnet των τελών κυκλοφορίας για το 2021. Τα ποσά δεν μεταβάλλονται σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, όμως, οι συνθήκες για τους πολίτες είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι, λόγω κορωνοϊού. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέρα από το τέλος του 2021 η προθεσμία για την πληρωμή τους, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέχρι και το τέλος του χρόνου και για να μην υπάρξουν οι συνηθισμένες ουρές στις Δ.Ο.Υ για την παράδοση πινακίδων, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να είναι πιο ελαστικό. Το επόμενο χρονικό διάστημα μένει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την όποια παράταση δοθεί για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων.

Το ύψος των τελών κυκλοφορίας δεν αλλάζει σε σχέση με πέρυσι, όπως επίσης και η φιλοσοφία. Δηλαδή τα παλιά αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη ανάλογα με τον κυβισμό και τα νεότερα (με ηλικία μικρότερη της δεκαετίας ) ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν.

Τα παλαιότερα αυτοκίνητα έως 20 ετών πληρώνουν τέλη με βάση τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις: η πρώτη αφορά αυτοκίνητα που είναι ταξινομημένα ως το 2000, η δεύτερη με ταξινόμηση από το 2001 έως και το 2005 και η τρίτη που αφορά τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μετά το 2006 και έως 31/10/2010.

Για τα αυτοκίνητα έως 10 ετών τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά το τέλος του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται από τους ρύπους, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα ανά χιλιόμετρο.

Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη κυκλοφορίας ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τα ποσά ανάλογα τους ρύπους

Στα επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο) καθορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

Με βάση τα ισχύοντα, όσοι αποφασίσουν να δηλώσουν ακινησία και να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το 2021, θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2020. Ειδικά για φέτος, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων, πιθανόν να χρειαστεί να προγραμματίσουν την ημέρα παράδοσης, καθώς η αυτοπρόσωπη παρουσία στις Δ.Ο.Υ. λόγω κορωνοϊού θα είναι δύσκολη, αν δεν έχει προηγηθεί μια ενημέρωση στην εφορία που ανήκουν.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η εφαρμογή του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα από την 1/1/2021. Στην περίπτωση αυτή, πιθανό να χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.

 

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει