Ενημέρωση με ένα κλικ

ΟΑΕΔ: Αιτήσεις σε 4 προγράμματα 24.100 θέσεων εργασίας

Το Dimosio.gr σας παρουσιάζει τις 24.100 ανοικτές νέες θέσεις εργασίας που προκύπτουν από το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που προβλέπει επιδότηση των απολαβών για τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για 4 ενεργά προγράμματα που στόχο έχουν να στηρίξουν τους ανέργους σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες όπως ειναι οι μακροχρόνια άνεργοι 55-67 ετών, οι πτυχιούχοι άνεργοι έως 39 ετών και οι  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ειναι τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), τα Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα Αποφυλακισμένα, τα Νεαρά Παραβατικά Άτομα  τα Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Υπάρχει και το πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας. 

1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830 € για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830 € μηνιαία.

Πρόκειται για το «Πρόγραμμα μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας, μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται αύριο, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00. Το πρόγραμμα αφορά σε 9.200 νέες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 ευρώ και επιδότηση 80%.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, για κάθε πρόσληψη, το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 € μηνιαία και σε 11.564 € ετήσια. Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Διαβάστε την πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα εδώ

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750 € μηνιαία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

α) κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ),

β) επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός επαναοριοθετήθηκε με βάση το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101), που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, και

γ) επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι είναι άτομα ηλικίας 55 έως 67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών και να :

α) έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα) κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2,

β) έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.

γ) είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).

Διαβάστε την πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα εδώ

3. Πρόγραμμα απασχόλησης πτυχιούχων ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 15 μηνών, στους εξής κλάδους:

1) Ενέργεια,

2) Βιοεπιστήμες και Υγεία-Φάρμακα,

3) Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη-Κλιματική Αλλαγή,

4) Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες,

5) Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη,

6) Μεταποίηση-Βιομηχανία,

7) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών,

8) Υλικά-Κατασκευές 

9) Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics).

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, εξηγεί ότι το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (Research and Innovation Strategies for Smart Specialization-RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας» αναβαθμίστηκε πρόσφατα, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό.

  • Αυξήθηκε το ποσό της επιχορήγησης από το 50% στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού -και μη- κόστους και το ανώτατο όριο από τα 600 ευρώ στα 700 ευρώ το μήνα για τους κατόχους πτυχίου και από τα 700 ευρώ στα 750 ευρώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού. Παραμένει στα 800 ευρώ το μήνα το ανώτατο όριο για τους κατόχους διδακτορικού.
  • Αφαιρέθηκε η τρίμηνη δέσμευση, μετά τους 15 μήνες απασχόλησης.
  • Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, όσες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής.

Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, στον ιδιωτικό τομέα. Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος παραμένει στους 15 μήνες. Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Διαβάστε την πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα εδώ

  1. Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800 ευρώ μηνιαία.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας, με την πρόσληψη ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Ωφελούμενοι είναι :

  • Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ),
  • τα Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες,
  • τα Αποφυλακισμένα,
  • τα Νεαρά Παραβατικά Άτομα
  • τα Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο

Οι άνω κατηγορίες προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα, και είναι εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ, και στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων, αντίστοιχα, των Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ., τουλάχιστον κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους.

Διαβάστε την πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα εδώ

Δείτε ακόμα 3 προγράμματα 14.500 θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ εδώ

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει