Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Να αποφασίσει τι σχέσεις θέλει να έχει με την Ευρώπη

Στο πλαίσιο της 5ης Ευρωαραβικής τηλε-Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει τι σχέσεις θέλει με την Ευρώπη, καθώς οι κρίσεις που προκαλεί με την Ελλάδα συνιστούν κρίσεις με ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Τουρκία αυτοαποκλείεται από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της συμπεριφοράς της», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι ,«Εξαρτάται, λοιπόν, από την Τουρκία να αποφασίσει αν θέλει μία εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή εάν θέλει συγκρουσιακή σχέση. Αν επιλέξει τον δεύτερο δρόμο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια. Διότι θεωρώ πως οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται απλώς περί μιας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή Κύπρου και Τουρκίας».

Αντίστοιχα, στο ίδιο φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές για τον ρόλο συγκεκριμένης χώρας στο σύνολο των κρίσεων που έχουν εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τι απάντησε ο Ερντογάν

«Οι στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Τουρκία προέρχονται από τη δική τους τύφλωση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού δεν θα φέρει κανένα καλό στην Αν. Μεσόγειο. Η πρότασή μας για σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής και των Τούρκων της Κύπρου δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει