Ενημέρωση με ένα κλικ

Ανοίγει η «Εργάνη» – Υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% του προσωπικού.

Ανοίγει μέχρι αύριο το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου οι εργοδότες να δηλώνουν τους εργαζόμενους που θα εργαστούν από απόσταση με τηλεργασία.

Όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται πως το καθεστώς της τηλεργασίας διευρύνεται μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο.

Η τηλεργασία θα πρέπει να προαναγγέλλεται όπως είχε συμβεί και τον Απρίλιο και υπάρχει υποχρέωση των επιχειρήσεων για τηλεργασία στο 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί από απόσταση ισχύει πλέον για όλη την Ελλάδα ενιαία, είτε η Περιφέρεια ανήκει σε ζώνη επιτήρησης είτε σε ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Πως θα γίνει η δήλωση των εργαζομένων

Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού».

Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ.

Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο Ε.4.1., ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  • Τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας.
  • Τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
  • Οι φαρμακαποθήκες,
  • Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
  • Οι ταχυμεταφορές.

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Από το παραπάνω ποσοστό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.ά.).

Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Ως προς τη συμπλήρωση του εντύπου Ε.4.1. δόθηκαν οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Στο πεδίο των παρατηρήσεων αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης, που μπορούν να τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία.

Σε περίπτωση που εναλλάσσεται το εξ αποστάσεως προσωπικό της επιχείρησης, στη στήλη «Ώρες έναρξης και λήξης, ημέρες εργασίας» αναγράφονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του εξ αποστάσεως.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο Ε.4.1., ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Δηλαδή οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ήδη το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας με απόφαση του εργοδότη για το σύνολο ή για μέρος του προσωπικού τους, υφίσταται η υποχρέωση προαναγγελίας του 50% του προσωπικού τους για τον Νοέμβριο και όχι η υποβολή του Εντύπου Ε.4.1. απολογιστικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει