Όλες οι αλλαγές στη θητεία και τις στρατιωτικές σχολές
Την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς στους 12 μήνες, από 9 μήνες που είναι σήμερα, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν διευκρινίζεται πόσο σύντομα θα ανακοινωθεί η αύξηση ούτε εάν θα ισχύσει και για τους στρατιώτες που υπηρετούν ήδη τη στιγμή εκείνη τη θητεία τους.
Παρ΄ ότι ο χρόνος της θητείας στο στρατό ξηράς είναι 9 μήνες, τυπικά, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι 12 μήνες και αρκεί μια απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για την αύξησή της.
Από το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζεται εάν η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα αφορά τους οπλίτες που θα καταταγούν στο μέλλον στο στρατό ή και όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους, οπότε οι τελευταίοι θα κληθούν να παραμείνουν στις μονάδες τρεις μήνες παραπάνω.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Θάσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στρατός στον Έβρο, τόσο με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».
«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί μόνο ο Στρατός Ξηράς, που θα πάει από τους 9 στους 12 μήνες, ενώ Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό θα μείνουν αμετάβλητα. Πρόκειται για εισηγήσεις τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και του ΓΕΣ, παρότι τα επιτελεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας θα ήθελαν από τη μεριά τους αύξηση του αριθμού εισερχομένων και παραμονής.
Αυτό θα προσδώσει στην εκπαίδευση τα χαρακτηριστικά που λείπουν, ότι δηλαδή ο οπλίτης θα περνάει την φάση και των 4 εποχών του χρόνου και κυρίως καλοκαίρι – χειμώνα.
Τι σημαίνει η θητεία 2 ταχυτήτων; Ότι όποιος το επιθυμεί θα κάνει 12μηνη θητεία, που σημαίνει ότι θα μπορεί να πάει κάποιο διάστημα υποχρεωτικά σε παραμεθόριο (δηλαδή Έβρο ή νησιά) και το υπόλοιπο να το κάνει στην ενδοχώρα, με πιθανότερο το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παραμονής στην παραμεθόριο να είναι 3 με 5 μήνες.
Όποιος επιθυμεί να κάνει 9μηνη θητεία, θα πρέπει όλη να την κάνει σε παραμεθόριο.
Ως πιθανότερος χρόνος εφαρμογής των αλλαγών φαίνεται να είναι ο Μάρτιος κι υπό προϋποθέσεις ο Ιανουάριος. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν όσους υπηρετούν.