Ενημέρωση με ένα κλικ

Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση άφησε αναξιοποίητο το ΕΣΠΑ εν μέσω πανδημίας

Καθώς αφήνουμε πίσω μας το καλοκαίρι, είναι πια σαφές ότι εισερχόμαστε σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Οι στατιστικοί δείκτες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας: η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 15.2%, η ανεργία πλέον πλησιάζει το 20%, οι συγκρατημένες εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ προσδιορίζουν την ύφεση του έτους στο 10%. Η πρωτοφανής πανδημία βυθίζει τη χώρα μας στην ανασφάλεια και στην κρίση. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες νιώθουν ότι ξαναβλέπουν από την αρχή ένα έργο που φάνταζε ότι ανήκε στο παρελθόν: επιχειρήσεις κλείνουν,  εργαζόμενοι βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, η προοπτικής της ανάπτυξης που με τόσο κόπο είχε γίνει ορατή πραγματικότητα εξαϋλώνεται καθημερινά.

Υπάρχουν ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Είναι πια σαφές ότι η κυβέρνηση σπατάλησε το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της: τον χρόνο που είχε εξασφαλίσει η συλλογική πειθαρχία της κοινωνίας προκειμένου να οχυρωθεί η χώρα μας. Τι έκανε επί έξι μήνες η Νέα Δημοκρατία; Ελάχιστα. Η εικόνα στην εκπαίδευση, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους εργασιακούς χώρους αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες για το που οδηγεί η αλαζονεία της εξουσίας και η ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού: στην εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών, στην εμπέδωση της ανασφάλειας, στην αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

 

Η κυβερνητική αδράνεια είναι εντυπωσιακή. Δεν θα επεκταθώ στην πασιφανή πλέον απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες για το επιτελικό κράτος και τις πραγματικότητες του καθημερινού κυβερνητικού μπάχαλου. Θα ήθελα όμως να σχολιάσω ένα παράδειγμα που κατά τη γνώμη μου αρκεί για να περιγράψει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η Νέα Δημοκρατία την κοινωνία μας. Η παρούσα κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και περιθώριο δημοσιονομικής δράσης που καμία άλλη κυβέρνηση έως τώρα δεν είχε. Είναι το αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της συνετής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στο «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών και της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που υπό το βάρος της πανδημίας οδηγείται -με αντιφάσεις που όμως δεν αναιρούν την κεντρική κατεύθυνση- προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών. Ο λόγος είναι απλός. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, μία συναίνεση γύρω από την ανάγκη και τη δυνατότητα το κράτος να παρέμβει ενεργητικά στην οικονομική ζωή προκειμένου να θωρακίσει τις δημόσιες υποδομές και να στηρίξει τις δοκιμαζόμενες κοινωνίες μας. Η Νέα Δημοκρατία στην πράξη απέχει από αυτή τη συναίνεση. Ακόμα χειρότερα, την υπονομεύει.

Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το πρωτοφανές ότι ενώ εδώ και έξι μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μέσω του ΕΣΠΑ κάθε δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση! Πρόκειται για εξοργιστική ολιγωρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απορροφήσει 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε δηλαδή να χρηματοδοτήσει με μηδενική εθνική συμμετοχή κρίσιμες δράσεις για τη θωράκιση της χώρας και την υπεράσπιση της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τα 7.5 αυτά δισεκατομμύρια θα επέτρεπαν την αποφασιστική στήριξη της μάχης στα δημόσια νοσοκομεία με την πρόσληψη προσωπικού, την προμήθεια εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, την ενοικίαση αιθουσών για επιπλέον αίθουσες, την εξασφάλιση διαγνωστικών τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Θα ανέτρεπαν την απαράδεκτη κατάσταση στις μεταφορές των πολιτών με την προμήθεια συρμών και λεωφορείων, καθώς και την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Θα λειτουργούσαν ως ένεση ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων με την επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης, την ενίσχυση του εισοδήματος των επισφαλώς εργαζόμενων.

Αυτά τα μέτρα δεν περιμένουν κάποιο μαγικό λεφτόδεντρο. Περιμένουν μία κυβέρνηση που θα έχει ως έγνοια την κοινωνία και θα είναι διαχειριστικά επαρκής για να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται και κοινωνικά αδιάφορη και διαχειριστικά ανεπαρκής. Άφησε αναξιοποίητο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ τη στιγμή που η χώρα μας το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Είναι μια επιλογή καταστροφική. Είναι μία επιλογή για την οποία η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη επερώτηση. Η στάση της κυβέρνησης τονίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μια άλλη πολιτική: μία πολιτική γενναίας στήριξης της οικονομίας με γνώμονα την ανάπτυξη για όλους με κανόνες και σχέδιο.

Άρθρο του Αλέξη Χαρίτση στην εφημερίδα  “Παρόν”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει