Ενημέρωση με ένα κλικ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για χαμένα ενοίκια λόγω της πανδημίας

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία που δόθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση COVID προκειμένου να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν.

Η έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμένα ενοίκια θα συμψηφιστεί το επόμενο διάστημα με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποζημιωθούν για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις Covid:

α) αρχικές για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο. Οι αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την20η Οκτωβρίου2020. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Η αποδοχή των «Δηλώσεων Covid» από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η «Δήλωση COVID» έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται  στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/ akinita/misthotiria-akiniton. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Οι  ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να συμπληρώσουν, κατά περίπτωση, τα εξής στοιχεία:

α) Χρήση μισθίου

  • Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
  • Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
  • Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της
  • Επαγγελματική στέγη
  • Κύρια κατοικία ναυτικού

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση

Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει