Ενημέρωση με ένα κλικ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές στην εγκληματική οργάνωση

Στις 11 σήμερα το πρωί συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή της έπειτα από 5,5 χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας.

Σήμερα αναμένεται να κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το θέμα των ελαφρυντικών που θα αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προχωρώντας στη συνέχεια στο κρίσιμο θέμα των ποινών που θα επιβληθούν.

Χθες το δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Παρασκευής τη συνεδρίασή του, οπότε και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6.

Αρχικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι στη δική της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του άρθρου 187 του παλαιότερου ΠΚ παράγραφος 6 για 3 πρώην βουλευτές (Δ. Κουκούτσηςς . Χρ. Αλεξόπουλος, Στ. Μπούκουρας) οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση.

Στη συνέχεια άλλαξε την αρχική της πρόταση, ζητώντας να αναγνωριστεί ελαφρυντικό και σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και παράλληλα δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.

Τα ελαφρυντικά καθορίζουν τις ποινές

Όπως προαναφέρθηκε το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι εξαρτάται από το ύψος των ελαφρυντικών που θα αναγνωριστούν.

Ειδικότερα, για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές), το πλαίσιο της ποινής είναι από πέντε μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Εάν, όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το ύψος των προβλεπόμενων ποινών θα μειωθεί και θα είναι από δύο έως οκτώ έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (έντεκα πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο ποινής είναι από πέντε έως δέκα έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές «χαμηλώνουν» σε ένα έως πέντε έτη κάθειρξης. Μέχρι τη χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, σχετικά με τα ελαφρυντικά που ζήτησαν για τους πελάτες τους.

Ποιοι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στην αίθουσα

Παρόντες στο εδώλιο ήταν οι καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα, Αγγος, Μιχάλαρος, Σκάλκος, Χρυσαφίτης, Τσαλίκης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Καλαρίτης και δύο από τους καταδικασθέντες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι Καστρινός και Χατζηδάκης. Στο εδώλιο και ο πρώην γραμματέας της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Μπαρέκας, που καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει