Ενημέρωση με ένα κλικ

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία: Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. με επίκεντρο την Τουρκία.

Αθήνα και Λευκωσία  δίνουν «μάχη» για την δέσμευση της Τουρκίας για περαιτέρω αποκλιμάκωση των ενεργειών της σε Αιγαίο και  Κύπρο.

Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να αποτελέσει το αποκλειστικό αντικείμενο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Ερωτηματικό αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ελληνική πλευρά να πιέζει ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη η λίστα κυρώσεων αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.

Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη Deutche Welle, που επικαλείται κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, καθώς «σχετική απόφαση προϋποθέτει ομοφωνία και αυτή δεν υφίσταται».

Εν κατακλείδοι, πιθανότερο θεωρείται οι εταίροι να προχωρήσουν σε μία απλή δήλωση, με την οποία θα καλούν την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες ή δράσεις προκειμένου να μην προχωρήσουν  στο μέλλον στην επιβολή κυρώσεων.

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει