Ενημέρωση με ένα κλικ

Fitch: Στο 7,9% η πρόβλεψη για ύφεση στην Ελλάδα

Σταθερές είναι οι προβλέψεις του οίκου Fitch για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, τις αντοχές και τις δυνατότητες ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο Fitch προβλέπει ύφεση 7.9% της ελληνικής οικονομίας το 2020, ενώ για το 2021 θεωρεί εφικτή ανάπτυξη ύψους 5,1%.

Οι προβλέψεις του Fitch, όπως σημειώνει στην έκθεσή του αντανακλούν τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης της πανδημίας, την ύφεση στην οποία βρέθηκε η παγκόσμιά οικονομία καθώς και την απότομη πτώση του τουρισμού.

Η κλίμακα και το εύρος των πολιτικών απαντήσεων από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, θα συμβάλουν στον περιορισμό της έκτασης της πτώσης της δραστηριότητας και αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η μεγάλη πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα δραστηριότητας μετά την κρίση. Ως αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων, άλλαξε τις προοπτικές του λειτουργικού περιβάλλοντος για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε αρνητικές από σταθερές τον περασμένο Μάιο.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει