Ενημέρωση με ένα κλικ

Χ. Σταϊκούρας: Έρχονται νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ δήλωσει ότι: “Θα αναλάβουμε και πρόσθετες πρωτοβουλίες” για μέτρα στήριξης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, οι πρωτοβουλίες θα είναι στοχευμένες”.

Παράλληλα σημείωσε πως στη ΔΕΘ “οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία” για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων”.

Υπογράμμισε ότι την Δευτέρα ανοίγει το σχέδιο “Γέφυρα”. Νομοθετείται αύριο και  αφορά σε όλους τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία με επιδότηση έως το 90% για το πρώτο τρίμηνο.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι θα υπάρξει εγκύκλος  για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση οι οκτώ δόσεις, ενώ σχετικά με την προκαταβολή φόρου είπε πως νομοθετείται αύριο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτιμά η ΑΑΔΕ ότι θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου.

Παράλληλα σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν συγκεντρωθεί εξαιτίας της κρίσης, σημείωσε ότι θα  πληρωθούν σε 12 δόσεις άτοκες το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο με την  ρύθμιση να έρχεται τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα “σεβαστούμε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις” αλλά το πώς θα ενεργήσουμε είναι κάτι που θα αποφασισθεί το συντομότερο δυνατό.  Ενώ τόνισε με έμφαση, πως “Η ζωή έχει δείξει πως πολλά από τα σενάρια που – κατά καιρούς- διακινούνται, τελικά, πέφτουν έξω”, σχετικά με το αν  έχουν βάση τα σενάρια για εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αλλά με κούρεμα του οφειλόμενου ποσού.

Εν κατακλείδι, επανέλαβε πως το 2020 δεν θα υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως από  την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να έρχονται τα λεφτά του ΕΣΠΑ για τις δράσεις που αποφασίσθηκαν τον Μάρτιο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει