Ενημέρωση με ένα κλικ

Έσβησε η πυρκαγιά στα Ψαρά

Έσβησε χθες το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (7/6), από άγνωστη αιτία σε δύσβατη περιοχή Νοτίως του Μοναστηριού.

Λόγω των ισχυρών Νοτίων ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δύσβατες θαμνώδεις εκτάσεις. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αρχικά από τους κατοίκους, που είχαν στη διάθεση τους ένα Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου. Κατάφεραν όμως να μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές μελίσσια ενώ περιφρούρησαν τον χώρο, σβήνοντας μικρές εστίες πέριξ του Μοναστηριού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από ένα πεζοπόρο τμήμα, που στάλθηκαν αμέσως από τη Χίο με το ΠΑΦ 070 του Λιμενικού Σώματος, δεν ενήργησαν, καθώς το πλοίο δεν μπορούσε λόγω των Νοτίων ανέμων να προσεγγίσει το Λιμάνι των Ψαρών.

Ενεργοποιήθηκε τότε εναέρια βοήθεια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πυρκαγιάς, αποτελούμενη από δύο Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Θεσσαλονίκη και το Super puma που εδρεύει στη Χίο, που ενήργησε διπλά, διότι πρώτον μετέφερε άλλο 9μελές πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών και δεύτερον διότι κοτσάρισε κάδο και ενήργησε και ως πυροσβεστικό!

Αργά το βράδυ με την πτώση των ανέμων, αναχώρησε από το Λιμάνι της Χίου Ψαρά Γκλόρι, μεταφέροντας στο νησί τρία πυροσβεστικά οχήματα.

Με όλες αυτές τις δυνάμεις, συν την καθοριστική πτώση των ανέμων, η πυρκαγιά σβήστηκε νωρίς το πρωί. Τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες παραμένουν στο νησί για λόγους ασφαλείας, ενώ το μεσημέρι θα γίνει και εκτίμηση του μεγέθους της καιόμενης έκτασης, που υπολογίζεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα κυρίως θάμνων, που όμως παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την παραγωγή του περίφημου μελιού των Ψαρών.

ΠΗΓΗ: alithia.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει