Με 15 νέα κρούσματα και 1 νέο θάνατο διαμορφώνεται η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα
Δηλώσεις του λοιμοξιολού, Σωτήρη Τσιόδρα
Μέσω της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρη Τσιόδρας παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, παρουσίασε την πορεία του ιού εντός 24ώρου στην Ελλάδα.
Προλόγισε την ενημέρωση με μια σύντομη αναφορά στα παγκόσμια δεδομένα της πανδημίας, αναφέροντας περισσότερα από 3.852.000 κρούσματα παγκοσμίως, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 1.400.000 κρούσματα στην Ευρώπη. Οι ιαθέντες ανέρχονται σε 1.417.000, ενώ έχουν καταγραφεί 266.006 θάνατοι.
Όσον αφορά την Ελλάδα ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.678 από την αρχή της πανδημίας. Το 56% εξ αυτών αποτελούν άνδρες, ενώ 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ 1.340 αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα κορονοϊού.
Οι διασωληνωμένοι καταγράφονται ως 33, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Εξ αυτών 8 είναι γυναίκες, ενώ το 97% πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ανακοινώθηκε ένας ακόμη θάνατος, με το νέο σύνολο να διαμορφώνεται σε 148 νεκρούς. Εξ αυτών οι 40, ενώ το 93,2% των θυμάτων έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή η είχαν ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα έχουν ληφθεί 90.043 δείγματα για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την σημαντικότητα έγκαιρης αναγνώρισης συρροών θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα 11 νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν την Τετάρτη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όπως είπε, σε συνεργασία ΓΕΕΘΑ, ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στο 401.
Παράλληλα πραγματοποιείται διερεύνηση της διασποράς με συγκεκριμένο σχέδιο και ολοκληρώνεται σταδιακά ο εκτεταμένος έλεγχος. Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους ειδικούς για τη νόσο, πρόσθεσε τονίζοντας πως επισκέφτηκε τις δομές προσωπικά, ενώ ευχήθηκε περαστικά στους ασθενείς.
Αναφερόμενος εκτενώς στις μεταλλάξεις του ιού, προειδοποίησε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται.
«Δεν ξέρουμε πως θα είναι η πορεία του» σημείωσε.
Ωστόσο, αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ της οποίας το πόρισμα έδειξε αποδυνάμωση του ιού μετά τη νέα μετάλλαξη. Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά από τον ΠΟΥ, παρά το γεγονός ότι αφορούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση του ιού SARS το 2003.
Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε και τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξηγώντας πως ομάδα ερευνητών ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις.
«Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» δήλωσε εξηγώντας πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια. «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. Πολλούς ασθενείς μηδέν» συμπλήρωσε παραδειγματίζοντας την Βρετανία, το παράδειγμα της οποίας δείχνει πως ο κορονοϊός εισήλθε ανεξάρτητα και πολλές φορές στη χώρα.
Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες, οι επιστήμονες καταλήγουν σε ανάδυση του κορονοϊού στο τέλος του 2019 ενώ είναι απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορονοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως ο κορονοϊός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου.
«Δεν γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός» σημειώνει.
Ως επίλογο στις αναφορές του για την μετάλαξη του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρέθεσε ευρήματα τα οποία δείχνουν πως σε κάποιες περιοχές ανά τον κόσμο παρατηρείται μικρός αριθμός μεταλλάξεων του κορονοϊού. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, προσέθεσε, καθώς θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη φαρμακευτικής θεραπείας ή εμβολίου.