Ενημέρωση με ένα κλικ

Κ. Μητσοτάκης: Υποχρέωση τίτλων τέλους στην περιπέτεια της χώρας την τελευταία 10ετία

«Είμαστε μπροστά στην αρχή ενός νέου σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου που με οδηγό τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, που πάντα αποτελούν πολύ σημαντικούς κλάδους στην ελληνική οικονομία, θα μπορέσουμε για τα καλά να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα δύσκολα δύο έτη της πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του, το μεσημέρι, στην έκθεση υπηρεσιών εστίασης, φιλοξενίας και τροφοδοσίας HORECA 2022.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της διοργανώτριας εταιρείας, Θανάση Παναγούλια, στα περίπτερα των περίπου 550 εκθετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, τα μηχανήματα κουζίνας, το web marketing και η μηχανοργάνωση. «Είμαστε μπροστά σε μία πολύ καλή τουριστική περίοδο και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, των ελληνικών επιχειρήσεων, για επενδύσεις για δημιουργία θέσεων απασχόλησης είναι εξαιρετικά έντονο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον εκθεσιακό χώρο της Metropolitan Expo.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω σήμερα τον κ. πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε ερχόμενος στην έκθεση HORECA, τη μεγαλύτερη έκθεση για τα ξενοδοχεία και τη μαζική εστίαση, όπου πραγματικά θεωρώ ότι πήρε μιας πρώτης τάξεως γεύση για την πραγματική οικονομία, τις εμπορικές πράξεις και είδε με τα δικά του μάτια όλη την αγορά, όλη την Ελλάδα, να έρχεται στην έκθεση προκειμένου να βρει εμπορικές λύσεις για τις επιχειρήσεις του. Ευχαριστούμε πολύ κ. πρωθυπουργέ, μας τιμάτε ιδιαίτερα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παναγούλιας.

Συνομιλώντας με εκθέτες και επισκέπτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα δρομολόγησε σταδιακά την ασφαλή επαναλειτουργία της κοινωνικής ζωής.

«Αφήσαμε πίσω τα δύσκολα, θα πάμε καλύτερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σειρά προϊόντων από πολλές περιοχές της Ελλάδας, που αποτελούν μέρος της ελληνικής διατροφής αλλά και του μοναδικού γαστρονομικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα μας σε όλους τους επισκέπτες. «Αν κρίνω από την κίνηση, θα πάμε καλά φέτος», ανέφερε. Τον πρωθυπουργό συνόδευσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτώ σήμερα την HORECA, καθώς και ο κλάδος των εκθέσεων κάνει τη δική του σημαντική επανεκκίνηση. Αυτό το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η θετική ενέργεια την οποία αποπνέει ο εξαιρετικά δυναμικός κλάδος της εστίασης, των ξενοδοχείων, του catering, του καφέ.

Είμαστε μπροστά σε μία πολύ καλή τουριστική περίοδο και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, των ελληνικών επιχειρήσεων, για επενδύσεις, για δημιουργία θέσεων απασχόλησης, είναι εξαιρετικά έντονο.

Νομίζω ότι αυτό πιστοποιήθηκε και σήμερα κατά τη σύντομη παραμονή μου στην έκθεση και πιστεύω ότι είμαστε μπροστά στην αρχή ενός νέου σημαντικού αναπτυξιακού κύκλου, που με οδηγό τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, που πάντα αποτελούν πολύ σημαντικούς κλάδους στην Ελληνική οικονομία, θα μπορέσουμε για τα καλά να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα δύσκολα δύο έτη της πανδημίας. Κάθε επιτυχία στην ολοκλήρωση της έκθεσης και του χρόνου με ακόμα περισσότερους εκθέτες και με ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Τους πιο αδύναμους αναμένεται να στηρίξει εμπράκτως με μέτρα η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ (προβάλλεται σήμερα στις 8:45), ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και ανθρώπους, από το περίσσευμα του προϋπολογισμού.

«Μπορώ να σας πω δυο πράγματα, μια γενική τοποθέτηση. Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα. Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου» σημείωσε αρχικά. Ο πρωθυπουργός σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι «δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους», διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να μοιραστεί λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Ερωτηθείς για το αν τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε τα εργαλεία να στηρίζουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, και πλέον είναι απαραίτητο, και δεύτερον, όταν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο δώσαμε ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και διπλασιάσαμε το ποσό τους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

 

Αναλυτικότερα είπε: «Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι  μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη».

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση, είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις.

Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους.

Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, τόνισε.

 

«Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα»

Ο πρωθυπουργός ακολούθως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.

Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι’ αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η  μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.»

 

«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει ‘μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω’. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει.

Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».

 

Εισφορά αλληλεγγύης – Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η  αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

Μέτρο μας είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει