Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποια χώρα έχει τα ακριβότερα pcr και rapid test στην Ευρώπη

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις σχετικά με την τιμή των rapid και των PCR τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε- δυστυχώς- και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υψώνοντας του τόνους, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση σχετικά με το γεγονός πως τα τεστ «είναι αρκετά ακριβά».

Από τις 6 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε, μπήκε πλαφόν στην τιμή, με το ανώτατο όριο της τιμής να έχει καθοριστεί στα 47 ευρώ.

Πολλοί ζήτησαν ακόμη και τη συνταγογράφησή τους προκειμένου να γίνονται δωρεάν (σ.σ. κάτι το οποίο συμβαίνει σε αρκετά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα).

Μετά από έρευνα εντοπίσαμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη και συγκρίναμε τις τιμές με αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα.

Οι τιμές για τα PCR και τα rapid test

Ψάχνοντας να βρούμε τις χώρες με τα ακριβότερα τεστ, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν δύο κράτη τα οποία έχουν την… πρωτιά στη σχετική λίστα.

«Πρωταθλήτριες» στην τιμή των PCR είναι η Δανία και η Νορβηγία, με το κόστος για την εξέταση ανίχνευσης του κορωνοϊού να ανέρχεται στα 170 ευρώ και στις δύο χώρες αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Σουηδία και η Πορτογαλία. Στην σκανδιναβική χώρα οι τιμές των μοριακών τεστ ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 150.

Αντίστοιχα, στην Πορτογαλία οι αρχικές τιμές είναι στα 115 ευρώ και σε αρκετά μικροβιολογικά εργαστήρια φτάνουν τα 150 ευρώ.

Στα ύψη είναι οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο με την τιμή των μοριακών τεστ να κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 ευρώ, αλλά και στην Ιταλία, όπου μπορεί κάλλιστα να βρει κανείς (σ.σ. αν ψάξει καλά) τεστ με 60 ευρώ, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή αγγίζει ακόμη και τα 130 ευρώ.

Στη συνέχεια της λίστας τοποθετείται η Αυστρία με τιμή για μοριακό τεστ στα 85 ευρώ, η Γερμανία με ανώτατη τιμή τα 69 ευρώ και η Γαλλία με 50 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία υπάρχουν και κάποια σημεία, στα οποία μπορεί να βρει κάποιος Γερμανός ή Ευρωπαίος πολίτης τεστ ακόμη και με 35 ευρώ.

Η χώρα με τα πιο φθηνά τεστ είναι το Βέλγιο με την τιμή να έχει διαμορφωθεί στα 41 ευρώ.

Αρκετά υψηλές είναι οι τιμές και στα rapid test με την τιμή στη Νορβηγία να έχει φτάσει τα 80 ευρώ, ενώ από 30 ευρώ για τον συγκεκριμένο τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο Βέλγιο, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπρόσθετα, η τιμή του γρήγορου τεστ δεν ξεπερνάει τα 25 ευρώ στη Γερμανία, στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Στα 10 ευρώ είναι η τιμή στην Σουηδία.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έχει από τα πιο φθηνά τεστ σε ολόκληρη τη “Γηραιά Ήπειρο” καθώς η τιμή τους δεν μπορεί να ξεπεράσει πλέον τα 47 ευρώ, μετά το πλαφόν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων) είναι 35 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Αρκετά φθηνά είναι και τα rapid test που ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 10 ευρώ.

Για την ανώτατη τιμή είχε αντιδράσει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος έκανε λόγο πριν από μερικές εβδομάδες για «κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό που μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση».

Είχε επισημάνει ακόμη, πως η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. «Γεγονός, που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος», είχε προσθέσει στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνοντας παράλληλα πως η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests, «και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει