Ενημέρωση με ένα κλικ

Θεοδωρικάκος: «Ανάγκη επέκτασης των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ»

Στην ανάγκη επέκτασης των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), λόγω της έξαρσης των περιστατικών, αναφέρθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε αύξηση αυτής της κατάστασης και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε.

Προσερχόμενος το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υπουργός ανέφερε πως επέλεξε να επισκεφθεί το συγκεκριμένο Α.Τ. «διότι εδώ υπάρχει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, μία υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ψυχική ή σωματική βία στο πλαίσιο μίας σχέσης ή ενός γάμου, να καταγγείλουν τα περιστατικά», αλλά και να επιβραβεύσει τους τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι πριν από περίπου έναν μήνα έσωσαν μια γυναίκα- θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

«Ενώ τα περιστατικά χαμηλής εγκληματικότητας, ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές αυτοκινήτων, σε σχέση με το 2019 και 2018 έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό -και αναφέρομαι σε αυτό το διάστημα που έχει τελειώσει η καραντίνα γιατί με την καραντίνα ήταν λογικό ότι θα είχε συμβεί αυτό- δυστυχώς έχουμε έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «είναι προφανές ότι δεν φτάνουν τα έξι γραφεία που έχουμε ιδρύσει. Άρα είναι μια υπηρεσία που θα επεκταθεί και θα ενταθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε αυτό».

«Οι νόμοι είναι νόμοι για όλους-Εμπιστευόμαστε την Αστυνομία»

Σε σχέση με την υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού από την 24χρονη γυναίκα, στη Θεσσαλονίκη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε: «Η αστυνομία εμπιστεύομαι ότι κάνει με επαγγελματικό και άξιο τρόπο τη δουλειά της. Θέλω να ενημερωθώ πιο συγκεκριμένα. Οι νόμοι είναι νόμοι. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται για όλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί κι από εκεί και πέρα, τα πορίσματα που θα βγάλει η έρευνα της Αστυνομίας θα αποδοθούν ξανά στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Έτσι γίνεται σε μια σοβαρή χώρα που λειτουργούν οι θεσμοί κι έτσι θα γίνει κι εδώ, στην πατρίδα μας».

«Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Αστυνομία. Πέντε μήνες που υπηρετώ ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχω δει ότι όταν η Αστυνομία είναι ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της, την κάνει αποτελεσματικά. Και σε αυτά τα περιστατικά και σε άλλα. Είδατε πρόσφατα ότι απελευθερώθηκε επιτέλους μετά από 35 χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από μία καρικατούρα κατάληψης, η οποία ταλαιπωρούσε το Πανεπιστήμιο, τα παιδιά μας, τους καθηγητές, τους πάντες. Άρα, η Αστυνομία ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Εμπιστευτείτε την και σε αυτές τις υποθέσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Απευθυνόμενος δε προς όλους του πολίτες, είπε: «Ας προσέχουμε όλοι πώς μεγαλώνουμε, ιδίως τα αγόρια μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Είμαστε όλοι γονείς. Τα αγόρια μας, όπως και τα κορίτσια μας, πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον. Να υπάρχει αγάπη και σεβασμός. Ανδρισμός είναι να είσαι ευγενικός, ν’ αγαπάς και να σέβεσαι μια κοπέλα και μια γυναίκα. Και τίποτα άλλο».

«Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια στα πανεπιστήμια»

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και του προσωπικού των πανεπιστημίων», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι μόρφωσης, γνώσης, επικοινωνίας, ελευθερίας και επομένως πρέπει να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για όλους τους παράγοντες”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, TV 100.

“Πριν λίγες μέρες η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έβαλε τέρμα σε μια κατάληψη 34 ετών, συμβολίζοντας ότι πλέον ο φόβος και η ανοχή σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις ανήκουν στο παρελθόν. Θα προχωρήσουμε μπροστά, με σύγχρονα αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, άρα με πανεπιστήμια που εγγυόμαστε την ασφάλεια τους”, τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός θα συναντηθεί σήμερα, στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου με τους τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι στις 18 Δεκεμβρίου έσωσαν τη ζωή μιας γυναίκας που κινδύνευσε από τον σύντροφό της.

Όπως είπε, θα τους συγχαρεί δια ζώσης, “ γιατί το αξίζουν, γιατί έσωσαν μια γυναίκα, έσωσαν μια ανθρώπινη ζωή”.

Επίσης, πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή έχει ενισχυθεί τόσο η Άμεση Δράση της Θεσσαλονίκης, όσο και η ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ τόνισε ότι προσωπικά δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος.

“Θέλω να κάνουμε τα πάντα για να νοιώθουν πολύ καλύτερα οι αστυνομικοί μας. Τους το οφείλουμε και θα συνεχίσουμε τη δουλειά. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά είμαστε δίπλα τους για να τα αντιμετωπίσουμε”, υπογράμμισε.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συναντήσεις στο Διοικητήριο με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κομματικά στελέχη, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Σταύρου Καλαφάτη.

Σήμερα, θα επισκεφθεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου, ενώ θα συναντηθεί με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει