Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Σε ποιες περιπτώσεις συνεχίζεται η καραντίνα και μετά την πέμπτη ημέρα

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η θεραπεία έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Η κ. Γκάγκα εξηγεί ότι «στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία – σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα – δεν είναι ευαίσθητη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγήθηκαν σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, με θετικά αποτελέσματα. Διεθνώς, λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος».

Ο τρόπος χορήγησης της νέας θεραπείας

Η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιικά χάπια, ενεργοποιήθηκε χθες και όπως εξηγεί η κ. Γκάγκα, η μολνουπιραβίρη μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ).

Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

 

Αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα η καραντίνα συνεχίζεται

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξηγεί τέλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το σκεπτικό της απόφασης της καραντίνας 5 ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα προφανώς η καραντίνα θα συνεχιστεί.

«Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.

Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει