Ενημέρωση με ένα κλικ

Υπόθεση Τζόκοβιτς: To λάθος του στο έγγραφο για την βίζα

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Μετά από την απόφαση για την επιστροφή της βίζας στον αθλητή, οι Αυστραλιανές αρχές ψάχνουν παρατυπίες στο αίτημα του για την βίζα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση που αφορά τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας κέρδισε την έφεση για την αφαίρεση της βίζας, έπειτα συνελήφθη ξανά. Ακόμη, ο υπουργός μετανάστευσης πρόκειται να λάβει απόφαση για το αν θα παίξει στο τουρνουά.

Πέρα από το PCR test που διέρρευσε την Δευτέρα, οι Αυστραλιανές αρχές ερευνούν μέχρι και το αίτημα που είχε κάνει για την βίζα. Αυτό που ερευνάται από την Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη είναι εάν ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε εσφαλμένα πως δεν είχε ταξιδέψει για 14 ημέρες πριν από την πτήση του για την Αυστραλία, στην τελευταία ανατροπή στο έπος ακύρωσης βίζας του αστέρα του τένις.

svg%3E

Ποιο είναι το πρόβλημα με την δήλωση ταξιδίου

Στη δήλωση ταξιδιού του, η οποία κατατέθηκε την 1η Ιανουαρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε «όχι» στην ερώτηση: «Έχετε ταξιδέψει ή θα ταξιδέψετε τις 14 ημέρες πριν από την πτήση σας στην Αυστραλία;». Η δήλωση συνοδεύεται από προειδοποίηση πως η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών αποτελεί «σοβαρό αδίκημα» που τιμωρείται επίσης με αστικές κυρώσεις. svg%3E

Είχε ταξιδέψει κανονικά – Το λάθος στην δήλωση

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, ο Τζόκοβιτς είπε ότι την 1η Ιανουαρίου εξουσιοδότησε τον αντιπρόσωπό του να υποβάλει αυτή τη δήλωση, πριν ταξιδέψει στη Μελβούρνη από την Ισπανία μέσω Ντουμπάι στις 4 Ιανουαρίου.

Στη συνέντευξή του με αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων στις 6 Ιανουαρίου, ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε πως η δήλωση συμπληρώθηκε από τον ατζέντη του, «βάσει» της ιατρικής εξαίρεσης που εγκρίθηκε από το Tennis Australia, αλλά δε ρωτήθηκε στη συνέντευξη σχετικά με το ταξίδι το 15νθήμερο πριν από την άφιξη. Μια ανάρτηση στο Twitter από τον Πορτογάλο ρεπόρτερ του τένις, Χοσέ Μοργκάντο, φαίνεται να δείχνει πως ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν στο Βελιγράδι τα Χριστούγεννα, ποζάροντας με τον σταρ του χάντμπολ Πέταρ Τζόρτζιτς.

Ο Τζόκοβιτς φωτογραφήθηκε επίσης να παίζει τένις στους δρόμους του Βελιγραδίου σε μια ανάρτηση από τις 26 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πέταξε από την Ισπανία στη Μελβούρνη όπου έφτασε στις 23:30 στις 5 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς εάν η ταξιδιωτική δήλωση θα μπορούσε να προσφέρει νέους λόγους για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς, εκπρόσωπος του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας, είπε πως ο υπουργός εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα ασκήσει την εξουσία του για να το πράξει.

«Σύμφωνα με την διαδικασία, ο υπουργός Χοκ θα εξετάσει διεξοδικά το θέμα. Καθώς το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, για νομικούς λόγους δεν είναι σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω». Μετά την απόφαση του δικαστηρίου χθες ο Νόβακ Τζόκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος και έσπευσε στο γήπεδο για προπόνηση

Οι ανωμαλίες στα τεστ που έκανε ο αθλητής

Η δήλωση ταξιδιού δεν είναι το μόνο περίεργο στην όλη υπόθεση. Υπάρχουν διάφορες ανωμαλίες στην επίσημη ιστοσελίδα σχετικά με το θετικό τεστ κορωνοϊού του Τζόκοβιτς, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ισχυριζόμενη ιατρική εξαίρεση του από τον εμβολιασμό.

Το Der Spiegel ανέφερε πως ο κωδικός QR που συνδέεται με το τεστ κορωνοϊού του Τζόκοβιτς στις 16 Δεκεμβρίου, που δημοσιεύτηκε στα δικαστικά έγγραφα χθες, φαινόταν κατά καιρούς να δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Der Spiegel, η πρόσβαση στο αποτέλεσμα του τεστ του Τζόκοβιτς μέσω κωδικού QR το απόγευμα της Δευτέρας, αποκάλυψε αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ σε μια επόμενη προσπάθεια έδειξε θετικό.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του PCR τεστ του Τζόκοβιτς, σύμφωνα με το Spiegel

svg%3E

Το θετικό αποτέλεσμα του PCR τεστ του Τζόκοβιτς, σύμφωνα με το Spiegel

svg%3E

Ο δημοσιογράφος των New York Times Μπεν Ρόθμπεργκ ανέφερε παρομοίως πως έλαβε αντιφατικά αποτελέσματα με τον ίδιο κωδικό QR.

Την ίδια ώρα, οι απόψεις εντός της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι μικτές σχετικά με το εάν πρέπει να επιβάλει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην απαίτηση εμβολιασμού και να απορρίψει την εξαίρεση του Τζόκοβιτς με βάση το πρόσφατο αποτέλεσμα κορωνοϊού. Ένας εκπρόσωπος του Μόρισον είπε ότι είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία με την πρωθυπουργού Μπρνάμπιτς σήμερα το πρωί για τον Νόβακ Τζόκοβιτς».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει