Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυτά είναι τα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Σε επιδότηση όλων των παροχών κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος και επέκτασής της σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προχωρεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνέχισης της στήριξης Ελλήνων καταναλωτών ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια, η οποία εκτιμάται πως θα διαρκέσει περισσότερο συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που πρώτος γνωστοποίησεο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων επιδότηση 42 ευρώ για το ρεύμα και 20 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

Στήριξη νοικοκυριών

Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας. Το μέτρο αφορά πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ. Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο ανέρχεται στα 54 ευρώ.

Στήριξη επιχειρήσεων

Οριζόντια επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος στο 50% του συνολικού κόστους.

Φυσικό αέριο

Η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 20 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Η τιμή της μεγαβατώρας σε σχέση με πέρυσι είναι φέτος τρεις φορές υψηλότερη.
  • Συνεχίζεται η κρατική στήριξη για πέμπτο μήνα.
  • Από το Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,3 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.
  • Τον Ιανουάριο τα μέτρα επεκτείνονται.
  • Η στήριξη διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει τη μεταφορά του κόστους στην κατανάλωση.
  • Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που κατέθεσε αίτηση και πήρε έγκριση για κρατική στήριξη το 2022.
  • Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, αφορά 4 εκατ. παροχές.
  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτείται το 80%.
  • Η μέση ενίσχυση του κάθε νοικοκυριού ανέρχεται σε 42 ευρώ.
  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 54 ευρώ.
  • Συνολικά θα διατεθούν 157 εκατ. εκατομμύρια. για τη στήριξη των νοικοκυριών και 133 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
  • Σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο η μέση επιδότηση θα ανέλθει στα 20 ευρώ.

Επαναξιολόγηση τον Φεβρουάριο

Όπως τόνισε ο υπουργός, τον Φεβρουάριο θα επαναξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα προσδιορίσουμε την ανάλογη επιδότηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχους. Αφορά 4,2 εκατ. παροχές.

Η επιδότηση, όπως υπογράμμισε, θα είναι κλιμακωτή ώστε να στηριχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. Για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτούμε το 80% με 160 εκατ. ευρώ ενώ η μέση συνολική επιδότηση εκτιμάται στα 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους.

Στο αέριο, επεκτείνεται η στήριξη σε όλη τη βιομηχανία, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός προανήγγειλε μέση επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΠΑ η εταιρεία χορηγεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ άνα θερμική μεγαβατώρα και θα ζητηθεί ανάλογη στήριξη και για τους υπόλοιπους παρόχους, όπως είπε.

Τα συνολικά μέτρα μέτρα στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 395 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει