Ενημέρωση με ένα κλικ

Aντιδράσεις για την αφίσα που “κηδεύει” τον Πρύτανη του ΑΠΘ

Την αντίδραση και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, προκάλεσαν οι απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την επιχείρηση εκκένωσης της πολυετούς κατάληψης της Βιολογικής.

Ο υπουργός, με αφορμή τα κηδειόσημα με την φωτογραφία του πρύτανη και απειλητικό κείμενο που κόλλησαν άγνωστοι στην Θεσσαλονίκη, πήρε θέση κάνοντας λόγο για ψευτοκατάληψη, φασισμό και παράνοια και έστειλε μήνυμα για εφαρμογή των νόμων στα Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, σε ανάρτηση του στα social media αναφέρει:

«Κάτω από τα μπάζα της τελειωμένης πλέον ψευτοκατάληψης κάποιων στο ΑΠΘ βρίσκονται η αλαζονεία τους, ο αυταρχισμός τους, η αθλιότητά τους, ο φασισμός τους και η παράνοιά τους. Είμαστε στην πράξη και με αποφασιστικότητα με τον Πρύτανη, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με τη λογική, με την ελευθερία, με την ασφάλεια και την εφαρμογή των Νόμων στα πανεπιστήμια. Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους!»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Κοσμητόρων του ΑΠΘ για τις απειλές σε βάρος του πρύτανη

Ανακοίνωση με την οποία «στέκεται αλληλέγγυα στις Πρυτανικές Αρχές και στον ίδιο τον Πρύτανη για την εικονική και λεκτική βία που δέχεται», εξέδωσε η Επιτροπή Κοσμητόρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

«Οι σκοτεινές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές “ δυνάμεις”, που κρύβονται πίσω από την επίθεση αυτή, υπηρετούν την κατάλυση του πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και δημιουργίας, εντός του οποίου λειτουργείται με σεβασμό ο δημοκρατικός διάλογος, με τις οποιεσδήποτε συμφωνίες και διαφωνίες μας. Απειλές και εκφοβισμοί εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας, είτε πρόκειται για το νεότερό μας φοιτητή- τρια είτε για τον πρύτανη του Ιδρύματος, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, γι’ αυτό και τις καταδικάζουμε απερίφραστα», τονίζει η ανακοίνωση από τις κοσμητόρισσες και τους κοσμήτορες των 11 Σχολών του ΑΠΘ.

Καταδίκη των απειλών κατά του πρύτανη του ΑΠΘ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα

Τα απειλητικά μηνύματα κατά του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκου Παπαϊωάννου καταδικάζει, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Η καταδίκη των απειλητικών μηνυμάτων προς το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Νίκου Παπαϊωάννου είναι αυτονόητη και καθολική. Τα μηνύματα αυτά και το υλικό που διακινείται είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν χωρούν σε μια δημοκρατική Πολιτεία, πόσο δε μάλλον όταν υποκρύπτουν εκβιασμό και ευθεία απειλή κατά της ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ», τονίζει, «συμβολίζει για την πόλη της Θεσσαλονίκης έναν θεσμό, συμβολίζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο και ως εκ τούτου η συμπαράστασή μας είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη».
Ο κ. Ζέρβας υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το κύρος των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθηγητές και σπουδαστές καθώς και το ίδιο το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ.» και προσθέτει πως «η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να απομονώσει και να εξοβελίσει τους εμπνευστές αυτών των ενεργειών και οι Αρχές να τους εντοπίσουν, ώστε να λογοδοτήσουν».

Καταδικάζει τα απειλητικά μηνύματα κατά του πρύτανη του ΑΠΘ ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

 

Την «προσωπική επίθεση που δέχεται όλες τις τελευταίες ημέρες ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου», καταδικάζει, με δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει ότι η επίθεση αυτή κορυφώθηκε με τις απαράδεκτες αφίσες, με τις οποίες άγνωστοι απειλούν άμεσα τη ζωή του και υπογραμμίζει: «οι αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία. Περιμένω από τις αρχές να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι εμπνευστές αυτής της άνανδρης επίθεσης κατά της ζωής του Νίκου Παπαϊωάννου».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει