Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα νέα μέτρα για την ακρίβεια σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, επιδότηση και για τα μη οικιακά τιμολόγια

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοινώνει νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που αναμένεται να ισχύσουν για τον Ιανουάριο και αφορούν τη στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση στην ενέργεια. 

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και απειλούν τα νοικοκυριά που θέλουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Τον Ιανουάριο η κιλοβατώρα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά είναι τρεις φορές υψηλότερη από την περασμένη χρονιά. Η κυβέρνηση συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει την ελληνική οικογένεια απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Συνεχίζουμε με τα μέτρα στήριξης να επεκτείνονται σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις.

Η στήριξη διασφαλίζει θέσεις εργασίας και αποτρέπει τη μετακύλιση του κόστους. Το μέτρο έλαβε την έγκριση της επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρώπης. Η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση στην ΕΕ για στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

  • Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριακς κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος ή παρόχου. Κλιμακωτή επιδότηση. 150 κιλοβατώρες, επιδοτούμε το 80% της αύξησης. Από 151 – 300 το 60% της αύξησης. Μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ.  Στο κοινωνικό τιμολόγιο απορροφούμε το 90% της αύξησης. Μέση μηνιαία ενίσχυση 54 ευρώ.
  • Επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια. Οριζόντια αγρτοικά, επαγγελματικά, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης. Χαμηλής, μέσης υψηλής τάσης. Επιδότηση στο 50% του αυξημένου κόστους, 65 ευ΄ρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο εξετάζεται επιδότηση ανά επαγγελματικό κλάδο, προσαρμοσμένο.

Φυσικό αέριο

  • Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές.
  • Θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη και από τους υπόλοιπους παρόχους.

Μη οικιακά τιμολόγια 

Επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου αριθμού εργαζομένων. Επιδότηση 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

 

 

Η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, και τους επαγγελματίες, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Η συνολική αξία των μέτρων φτάνει τα 395 εκατ. ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Το συνολικό της ύψος θα φτάσει τα 157 εκατ. ευρώ.

Μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό είναι 42 ευρώ.

Στα νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα είναι 54 ευρώ.

Οριζόντια θα επιδοτηθούν όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης). Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται η επιδότηση να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Στο φυσικό αέριο, θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά.

Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα θα διαθέσει στους πελάτες της και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους.

Το κόστος θα φτάσει τα 54 εκατ. ευρώ και τα μέτρα θα αξιολογούνται κάθε μήνα.

Επεκτείνεται από την κυβέρνηση η επιδότηση σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως τζίρου, και θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Η κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει